Postul Crăciunului începe luna aceasta și le oferă credincioșilor ocazia să reflecteze asupra acestui an, să se roage și să își curețe sufletul și trupul pentru a primi așa cum se cuvine în casele lor sărbătoarea Nașterii Domnului. Românii trebuie să știe că postul nu se referă doar la abținerea de la alimentele de origine animală, ci și la abținerea de la faptele, gândurile și cuvintele care nu sunt plăcute lui Dumnezeu. Iată cum se ține corect postul și ce nu au voie să facă sub nicio formă creștinii timp de 40 de zile.
Postul Crăciunului începe anul acesta vineri, 15 noiembrie, după ce cu o zi înainte va fi Lăsata Secului, adică ultima zi în care se pot consuma alimentele de origine animală, cum ar fi laptele, ouăle, untul sau carnea.
Potrivit doxologia.ro, Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul.
În perioada Postului Crăciunului, credincioșii au anumite interdicții. Aceștia nu consumă alimente de origine animală sau „de dulce” și nu merg la petreceri. Postul marchează o perioadă de reflecție, astfel că distragerile și distracția nu sunt recomandate. De asemenea, în această perioadă sunt interzise plăcerile trupești, certurile sau bârfa, precum și comportamentul egosit față de cei din jur.
Românii trebuie să se abțină și de la gândurile necurate, faptele rele, pofte sau patimi pentru ca postul să fie ținut corect. Timp de 40 de zile nu se organizează nunți sau botezuri, deoarece astfel de evenimente nu sunt compatibile cu reflecția și căința asociate cu postul. De asemenea, credincioșii nu trebuie să se arate mândri în fața celor din jur sau să se laude, indiferent de motiv.
În unele zone, Postul Crăciunului începe prin curățarea vaselor care au fost folosite la pregătirea mâncărurilor de dulce cu cenușă. Ulterior, acestea sunt ținute cu gura în jos, deoarece se consideră că în acest fel casa și familia va fi ferită de spiritele rele. De asemenea, creștinii merg des la biserică, se roagă și se spovedesc. Aceștia sunt încurajați să se împace cu cei care s-au certat, dar și să dăruiască mâncare, haine sau alte obiecte celor aflați în nevoi. Pe 20 decembrie, când este sărbătorit Ignatul, se taie porcul, iar sângele acestuia se spune că are rol purificator. La această dată nu se spală haine, nu se toarce și nu se fac alte treburi prin casă.
Postul Crăciunului este considerat mai permisiv decât Postul Paștelui, deoarece are mai multe zile cu dezlegare la pește, vin și untdelemn. Primele săptămâni sunt mai blânde, însă postul Nașterii Domnului devine mai aspru după data de 20 decembrie. În 2024, zilele cu dezlegare la pește sunt următoarele: 21 noiembrie, când este Intrarea în biserică a Maicii Domnului, zilele de sâmbără și duminică; 23,24 și 30 noiembrie, 1, 7, 8, 14 și 15 decembrie și de Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie.