Postul Crăciunului începe anul acesta pe data de 14 noiembrie și reprezintă cel mai bun moment în care credincioșii își pot curăța atât sufletul, cât și trupul pentru a se pregăti de Nașterea Domnului.
Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Andrei? Lista completă
Pe data de 14 noiembrie este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, astfel că începând cu această zi credincioșii nu vor mai putea consuma alimente de origine animală și nu se vor organiza nunți. Până pe data de 24 decembrie, aceștia vor scoate din alimentația lor carnea, ouăle, smântăna, laptele, untul și iaurtul pentru a se pregăti fizic de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Prin durata de 40 de zile a Postului Crăciunului ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, credincioșii de pretutindeni se pregătesc și ei la rândul lor, fizic dar și sufletește, pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Citește și: Mesaje de Sf. Andrei 2023: Urări și felicitări cu ”La mulți ani”
Data de 14 noiembrie este ultima în care credincioșii pot consuma alimente de origine animală până la data de 24 decembrie, când Postul Crăciunului se va încheia. Din cele 40 de zile în care se ține post, 15 sunt cu dezlegare la pește, astfel că românii consumă diverse preparate care au la bază acest aliment.
În luna noiembrie sunt patru zile în care se mănâncă pește, pe 21 noiembrie, când se sărbătorește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, zilele de sâmbătă și duminică și ziua de 30 noiembrie, când este prăznuit Sfântul Andrei. În luna decembrie, credincioșii pot mânca pește timp de 11 zile, pe 4,5 și 6 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Nicolae, dar și pe 7, 12 și 18 decembrie. De asemenea, zilele de sâmbătă și duminică din perioada 14 nouiembrie- 24 decembrie sunt și ele zile cu dezlegare la pește.
Citește și: Când vine Moș Nicolae? Idei de cadouri pentru 2023
În perioada Postului Crăciunului, credincioșii se pregătesc fizic renunțând la alimentele de origine animală, iar rugăciunea îi ajută să își curețe și sufletul pentru data de 25 decembrie, când este sărbătorită Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Iată care este rugăciunea care se citește în zilele de post.
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună plăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”