- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Postul Paștelui 2025. De ce trebuie să acoperi oglinzile în Postul Paștelui! Ce pot păți cei care le lasă descoperite

Postul Paștelui începe pe data de 3 martie 2025, iar pentru o perioadă de 7 săptămâni credincioșii vor renunța la alimentele de origine animală, se vor ruga și se vor concentra pe curățirea sufletească. Aceștia vor avea grijă să respecte și anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc, dar și pentru ca postul să-și atingă scopul. De asemenea, următoarea perioadă va fi marcată și de o serie de superstiții, de care românii trebuie să țină cont pentru a fi feriți de rele. Iată ce e bine să facă aceștia, dar și ce de ce trebuie să se ferească în Postul Mare.
De ce se acoperă oglinzile în perioada Postului Paștelui?
În tradiția creștină, acoperirea oglinzilor în perioada Postului Paștelui simbolizează o practică simbolică ce contribuie la procesul de purificare spirituală. De obicei, oglinzile se acoperă chiar din Săptămâna Albă, atunci când credincioșii se pregătesc să postească și să se roage în așteptarea Învierii Domnului.

Prin acoperirea oglinzilor, credincioșii se îndepărtează de distragerile din viața cotidiană, astfel încât să se poată concentra pe curățirea sufletească și trupească, pe faptele de milostenie, pe iertare și împăcare, precum și pe apropierea de Dumnezeu.
În plus, oglinzile refelctă ego-ul și vanitatea, astfel că e bine ca acestea să fie acoperite pentru ca cei care țin post să se lepede de dorințele lumești și de mândrie.Citește și: Postările despre Andrei Perneș stârnesc controverse. Sora lui explică motivul din spatele gestului său
Tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în Postul Paștelui
În prima zi din Postul Paștelui, gospodinele trebuie să spele foarte bine vasele în care s-a gătit mâncarea de dulce.
De asemenea, acestea trebuie să ia fața de masă cu resturile din ziua precedentă și să le arunce în grădină, pentru a fi mâncate de păsări. În perioada postului se fac rugăciuni pentru ocrotirea și binele casei, dar și pentru ca membrii familiei să fie sănătoși și feriți de necazuri.În Postul Paștelui nu se fac nunți, botezuri sau alte petreceri, deoarece această perioadă tristă este destinată introspecției și purificării sufletești. Credincioșii nu au voie să danseze sau să cânte și nici să fumeze sau să consume alcool.

Creștinii trebuie să meargă mai des la biserică în perioada postului pentru a participa la slujbe, dar și pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor. În plus, este bine ca aceștia să se spovedească și să se împărtășească, dar și să facă slujbe speciale acasă pentru purificarea locuinței.
Rugăciunea pe care e bine să o citești în Postul Paștelui
„Dumnezeul nostru, nădejdea tuturor marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârguință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păcatelor noastre, spre omorârea patimilor și biruință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngropându-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bunăplăcere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hristoase, Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”