Președintele iranian Ebrahim Raisi a murit într-un tragic accident de elicopter, cumplita veste a fost confirmată în primele ore ale dimineții. Supranumit "Măcelarul din Teheran", Raisi a ajuns la putere în 2021, fiind un cleric conservator și un apropiat al Liderului Suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei.
Figură controversată, Raisi a jucat un rol major în execuțiile în masă din 1988 și a condus țara în timp ce aceasta își intensifica programul nuclear aproape de nivelul armelor și lansa un atac major cu drone și rachete asupra Israelului.
Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit în urma prăbuşirii elicopterului în care se afla
Accidentul, în care a fost implicat și ministrul afacerilor externe, Hossein Amir-Abdollahian, alături de alți oficiali, a avut loc în zona montană din nord-vestul Iranului.
„ Președintele Republicii Islamice Iran, Ayatollah Ebrahim Raisi, a fost martirizat în timp ce își îndeplinea datoria față de poporul iranian”, a declarat agenția Mehr, potrivit presei internaționale. Ministrul de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, în vârstă de 60 de ani, cunoscut pentru pozițiile sale dure și apropierea de Garda Revoluționară a Iranului, a decedat de asemenea. Amir-Abdollahian a gestionat discuțiile indirecte cu SUA privind programul nuclear al Iranului, într-un context tensionat de proteste masive împotriva teocrației șiite din cauza economiei aflate în dificultate și a drepturilor femeilor, situație care face momentul și mai sensibil pentru Teheran și viitorul țării.
Ebrahim Raisi, în vârstă de 63 de ani, cunoscut pentru instituționalizarea unei represiuni brutale împotriva disidenței, a ocupat diverse funcții în cadrul justiției înainte de a deveni președinte. Spre finalul războiului Iran-Irak în 1988, el a făcut parte dintr-un comitet care a condamnat la moarte mii de prizonieri politici, ceea ce i-a adus supranumele de "Măcelarul din Teheran" și sancțiuni din partea Statelor Unite, condamnări din partea
ONU și organizațiilor internaționale pentru drepturile omului. Elicopterul în care se afla Raisi a făcut ceea ce televiziunea de stat a numit o "aterizare forțată" lângă Jolfa, un oraș de frontieră cu Azerbaidjanul, situat la aproximativ 600 de kilometri nord-vest de Teheran. Rapoartele ulterioare au schimbat locația accidentului în apropiere de satul Uzi, deși relatării variază. La bordul elicopterului se aflau și alte figuri cheie, inclusiv ministrul afacerilor externe Hossein Amirabdollahian și guvernatorul provinciei East Azerbaijan, alături de alți oficiali și gardieni de corp, conform agenției de știri IRNA. Oficialii locali au descris incidentul ca o prăbușire, o aterizare forțată sau pur și simplu un incident. Autoritățile turcești au dezvăluit, în primele ore ale zilei de luni, ceea ce au pretins a fi imagini cu o dronă care arătau un incendiu într-o zonă îndepărtată, despre care se crede că ar putea fi resturile elicopterului. Coordonatele indicau că locația era la aproximativ 20 de kilometri sud de frontiera Iran-Azerbaidjan, într-un teren muntos.