Vă oferim toate informaţiile de care aveţi nevoie privind programul Prima Casă/ Noua Casă: Când începe, ce fonduri se vor aloca şi cum se va desfăşura în 2022?
"În completarea programului Prima Casă, stabilim o cotă redusă de TVA, de 5%, a unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450.000 de lei dar nu depăşeşte suma de 700.000 lei", a anunţat premierul Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de Guvern de vineri, 17 decembrie 2021.
Deşi nu a fost făcut încă un anunţ oficial, cel mai probabil, la fel ca şi în anii trecuţi, programul Prima Casă 2022 va demara în lune martie.
Cel mai probabil, programul Prima Casă 2022 va demara în luna martie.
Anul acesta, programul Noua Casă, a suferit o modificare, mai precis, plafonul de garanții al acestui program s-a redus cu un sfert.
Conform Fondului Național de garantare, nivelul de garantare va fi de 1,5 miliarde de lei, față de 2 miliarde de lei cât a fost în anul precedent.
Totodată, suma de bani care se dau anul acesta ar ajunge pentru aproximativ 6.000 de beneficiari, dacă s-ar lua în calcul plafonul maxim. În 2020, plafonul de garanții de două miliarde de lei era aproape epuizat și au beneficiat aproape 8.000 de persoane.
Totodată, programul Prima Casă ar putea să înceapă în 2022, tot din luna martie, la fel ca anul trecut. Aşada, cel mai mai probabil așa va fi și anul viitor.
Programul Noua Casa este un program guvernamental care facilitează accesul persoanelor fizice la achizitia unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.
Potrivit Programului Prima Casă, beneficiarii pot achizitiona urmatoarele tipuri de locuinte:
- locuinte noi, destinate achizitionarii, inclusiv cele construite prin programele derulate de Agentia Nationala pentru Locuinte, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de constructii noi s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
- locuinţe consolidate, destinate achizitionarii, pentru care documentele de receptie la terminarea lucrarilor de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic s-au semnat cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat;
- alte categorii de locuinte, receptionate la terminarea lucrarilor de constructii noi sau de interventie in vederea consolidarii si/sau reducerii riscului seismic, dupa caz, cu mai mult de 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat. Garantiile acordate in cadrul Programului sunt garantii in numele si in cont stat, iar procentul de garantare se aplica in functie de categoria de locuinta.
Citeste si: Va crește vârsta de pensionare la femei. Este anunțul făcut de șeful Casei de Pensii
Astfel, beneficiarii programului Prima Casă pot fi persoane fizice ce indeplinesc urmatoarele conditii:
- la data solicitarii creditului garantat, declara pe propria raspundere fie ca nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 mp;
- achizitioneaza in cadrul Programului o singura locuinta, aflata pe teritoriul Romaniei, inscrisa in cartea funciara in conditiile legi;
- are calitatea de imprumutat in raport cu finantatorul.
În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.
Cinci dintre cele șase mari orașe monitorizate constant de Imobiliare.ro au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași. Excepția de la regulă este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi.
În București, în septembrie, prețurile apartamentelor disponibile spre vânzare au înregistrat un avans general de 0,9%, de la o medie de 1.569 de euro pe metru pătrat util, până la 1.583 de euro pe metru pătrat. Așteptările proprietarilor au fost mai ridicate doar pe segmentul locuințelor din blocurile vechi, care s-au apreciat cu 2,2%, de la 1.489 de euro pe metru pătrat, la 1.522 de euro pe metru pătrat. Pe de altă parte, locuințele din ansambluri rezidențiale au înregistrat o scădere de 0,2%, de la 1.621 la 1.617 euro pe metru pătrat.