Close sidebar
Stiri

Prima zi de primavara din 2022: Ce este bine sa faci de Martisor

Prima zi de primavara din 2022

Prima zi de primavara din 2022: Pieţele au fost pline de copii, părinţi şi bunici grăbiţi să găsească mărţisorul perfect. Trifoiul şi coşarii care aduc noroc în case au fost cele mai vândute.


In articol:

Prima zi de primavara a sosit! Cel putin calendaristic, pentru ca vremea de afara ne trimite cu gandul la iarna mai mult.

Iata ce este bine sa faci de Martisor:


Ca orice sarbatoare, si sarbatoare primaverii vine cu traditiile ei. Iar unii oameni le respecta cu sfintenie din dorinta de a avea un an bun.

Traditiile difera de la o regiune la alta.

În Muntenia se crede că a purta mărțișorul toată luna martie ține departe deochiul sau energiile negative pentru tot restul anului.

Nu este bine sa dai jos martisorul pe care l-ai primit si se pastreaza toata luna pentru a aduce noroc.
În zona Bihorului, tinerele se spală pe față cu apă de ploaie în dimineața de 1 Martie, pentru a fi frumoase toată viața și sănătoase.

Dacă nu plouă în ziua de 1 Martie, este bine ca apa de ploaie să fie strânsă din timp pentru această zi.

Citeste si: #nowar| Rusia, exclusă de la Eurovision din cauza războiului din Ucraina

Prima zi de primavara din 2022
Prima zi de primavara din 2022

Întoarcerea berzelor este momentul-cheie în care femeile pot renunța la mărțișorul primit de 1 Martie. Până ce văd prima barză, acestea sunt nevoite să lase mărțișorul la piept, iar în momentul în care zboară o barză deasupra lor, să ”arunce” mărțișorul în aer legat de un balon. Acest lucru este făcut pentru fertilitate, frumusețe și prosperitate.

Citeste si: Bacul zilei de luni: O pisică intră în cafenea...

În anumie zone din Moldova, după ce mărțișorul nu mai este purta, se leagă de un fir de trandafir pentru chemarea norocului. Se pot lega firele de ață roșii și albe și de primul pom care înflorește în curte sau în fața casei.


În mai multe sate din Transilvania, mărțișorul se leagă la poarta casei pentru a alunga spiritele rele și fantomele celor decedați care bântuie satul.

În Banat există obiceiul ca în ziua de 1 Martie fetele să se spele pe față cu apă scursă de pe frunzele de fragi din pădure pentru a-și crește șansele de măritiș.