- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Primul pacient care a folosit un nou dispozitiv de „citire a minții”. Rezultatele sunt uimitoare
Au fost înregistrate rezultate bune în ceea ce privește prima testare a unui nou dispozitiv de „citire a minții”. Primul pacient a fost un bărbat care a dezvoltat paralizie și și-a pierdut capacitatea de a vorbi în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 20 de ani.
Prin intermediul aparatului, el a putut să comunice folosind un sistem care traduce semnalele electrice ale creierului său în litere individuale, permițându-i să creeze cuvinte și propoziții întregi în timp real.
Pentru a folosi dispozitivul, care primește semnale de la electrozii implantați în creierul său, bărbatul încearcă în tăcere să spună cuvinte de cod care înlocuiesc literele alfabetului.
Cuvintele de cod provin din alfabetul fonetic NATO
Cuvintele de cod pe care pacientul le-a folosit provin din alfabetul fonetic NATO, în care „alpha” reprezintă litera A, „bravo” pentru B și așa mai departe, potrivit unui raport publicat în Nature Communications.
„Alfabetul fonetic NATO a fost dezvoltat pentru comunicarea pe canale zgomotoase. Aceasta este situația în care ne aflăm, când ne aflăm în acest mediu zgomotos de înregistrări neuronale”, a declarat Sean Metzger, primul autor al studiului și doctorand la Universitatea Berkeley din California.
Cercetătorii au încercat inițial să folosească litere individuale în loc de cuvinte de cod, dar sistemul lor a întâmpinat probleme în a distinge litere similare fonetic, cum ar fi B, D, P și G.
Care au fost rezultatele date de primul pacient
Bărbatul a reușit să producă propoziții dintr-un vocabular de peste 1.150 de cuvinte cu o viteză de 29,4 caractere pe minut, sau aproximativ șapte cuvinte pe minut. Dispozitivul decodor a făcut ocazional greșeli când și-a transpus activitatea creierului în litere, arătând o rată medie de eroare a caracterelor de 6,13%.
Pentru a se conecta la decodor, participantul trebuie să fie conectat fizic la dispozitiv printr-un port care iese prin pielea scalpului său.
Cercetătorii sunt pozitivi în ceea ce privește acest proces și își doresc ca, în viitor, acest sistem să fie complet wireless, potrivit Live Science.Bărbatul a intrat în procesul BRAVO la vârsta de 36 de ani, moment în care a fost operat pentru a avea o rețea de 128 de electrozi așezați pe suprafața creierului. În mod crucial, acești electrozi se află deasupra unei regiuni a cortexului cerebral ridat care controlează mușchii tractului vocal, instruindu-i să se miște și astfel să producă sunete specifice, mai transmite sursa citată mai sus.