La câteva luni după ce oamenii de știință au confirmat că nucleul interior al Pământului și-a inversat recent rotația au fost descoperite și o serie de modificări ale formei acestuia.
Citește și: Reacția lui Godină când a văzut cât costă jacheta purtată de Călin Georgescu la piață
Dintre toate straturile Pământului, miezul interior este cel mai îndepărtat și misterios. Această sferă solidă de fier și nichel are aproximativ 70% din dimensiunea Lunii, cu o rază de aproximativ 759 mile (1.221 kilometri), fiind înconjurat de un alt strat lichid de metal.
Temperatura din miezul interior ajunge până la 5 400 de grade Celsius, în timp ce presiunea poate ajunge până la 365 de gigapascali (GPa), de peste 3 milioane de ori mai mare decât presiunea atmosferică medie de pe Pământ.
Citește și: De unde a fugit, de fapt, cangurul alb filmat pe străzile Bucureștiului? Poliția a elucidat misterul
Miezul interior al Pământului și-ar fi schimbat forma în ultimii 20 de ani, potrivit unui grup de oameni de știință, care au publicat un studiu în revista Nature Geoscience.
Miezul interior se rotește independent de miezul exterior lichid și de restul planetei. Fără această mișcare, nu ar mai exista viață pe Pământ, iar planeta noastră ar deveni asemănătoare lui Marte, care și-a pierdut câmpul magnetic cu miliarde de ani în urmă. Schimbarea de formă ar putea avea loc acolo unde marginea miezului interior solid atinge miezul exterior metalic lichid extrem de fierbinte, potrivit bbc.com.
Pentru a putea analiza nucleul interior al Pământului, cercetătorii au măsurat undele provocate de cutremure care au avut loc între anii 1991 și 2023. Modul în care se propagă undele dezvăluie tipul de material prin care s-au deplasat acestea și ajută la conturarea unei imagini a ceea ce se află în interiorul planetei noastre. Schimbările de formă ale nucleului interior al Pământului au avut loc la granița dintre miezul interior și cel exterior, unde miezul interior este aproape de punctul de topire. Curgerea lichidului din miezul exterior, precum și atracția exercitată de un câmp gravitațional neuniform pot provoca deformarea.
Profesorul Hrvoje Tkalcic de la Australian National University, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că lucrarea oferă „un concept interesant care ar trebui explorat în continuare”. El a spus că ar putea permite oamenilor de știință „să facă estimări mai bine fundamentate ale unor proprietăți materiale importante, cum ar fi vâscozitatea miezului interior, despre care se știu puține informații”.
Înțelegerea modului în care funcționează nucleul Pământului este esențială pentru a înțelege cum funcționează și cum evoluează câmpul magnetic care protejează planeta. Cercetătorii arată că schimbările nucleului interior nu ar trebui să ne afecteze viața. „În știință, în general, încercăm să analizăm lucrurile până când le înțelegem. După toate probabilitățile, această descoperire nu ne afectează viața de zi cu zi câtuși de puțin, dar ne dorim cu adevărat să înțelegem ce se întâmplă în mijlocul Pământului”, spune profesorul Vidale.