- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Diferenta dintre berificarea si revizia centralei
Este important să știi că verificarea și revizia sunt două operațiuni diferite, care nu se exclud una pe cealaltă și care sunt obligatorii, prin lege. Pentru ambele este necesar să apelezi la serviciile firmelor specializate sau la personal autorizat ANRE și ISCIR. Aceasta, pentru a te asigura că verificările și reviziile sunt realizate corect, cu respectarea prevederilor legale în vigoare. Potrivit legii, există termene clare pentru efectuarea lor, prin urmare, aceste servicii tehnice trebuie realizate la timp.
Citeste si: Nume de băieţi la modă în 2022
Verificarea tehnică periodică (VTP) are rolul de a vă proteja pe tine și pe vecinii tăi și se referă la verificarea funcționării în siguranță a centralei termice. Revizia testează parametrii centralei, precum și instalația de încălzire/echipamentul (calorifere, țevi, termostate), pentru ca aparatul să dea un randament maxim și, totodată, pentru a prelungi durata de viață a centralei tale.
Când se realizează verificarea și revizia centralei
Ca să înțelegi mai bine importanța acestor două operațiuni, dar și pentru a avea siguranța că sunt realizate potrivit legii, este esențial să te informezi temeinic. Iată de ce, îți prezentăm, în continuare, ce presupune concret fiecare dintre cele două tipuri de verificări. Reține că, în funcție de starea centralei, fiecare etapă a verificării ori a reviziei poate duce la testări suplimentare sau la reparații.
Astfel, s-ar putea să fie nevoie de înlocuirea unor piese, cum sunt mantaua centralei sau garniturile uzate. În unele cazuri, este suficientă o curățare a câtorva componente.Citeste si: HOT 40! Primele zece piese din topul săptămânal Radio Impuls
Acte necesare pentru verificarea și revizia centralei
Fie că este vorba despre verificare, fie despre revizie, ai obligația să prezinți specialistului acreditat ANRE și ISCIR următoarele acte:
- documente din care să reiasă că a fost efectuată curățarea coșurilor și a canalelor de evacuare a gazelor, emise cu cel mult 6 luni înainte de data realizării VTP-ului;
- acte care să ateste efectuarea la termen a VTP-ului precedent (cu doi ani în urmă);
- avizul de gaz în care să fie specificată cota de gaz pentru centrală;
- dosarul de debranșare de la sistemul termic centralizat;
- proiectul după care s-a realizat instalația de gaz care alimentează centrala;
- livretul aparatului și instrucțiunile de utilizare și întreținere, în limba română.
Cât costă verificarea și revizia centralei termice
Costurile acestor operațiuni variază în funcție de mai mulți factori, printre care tipul centralei pe care o deții, zona în care te afli sau testările suplimentare necesare în urma verificării ori a reviziei inițiale.
De exemplu, pentru o centrală care are o putere de 24-32 de kW, prețul pentru o verificare de baza (VTP) poate porni de la 100 de lei și poate ajunge la 350 de lei, dacă include și verificarea instalației de gaz sau o spălare chimică. Pentru centralele cu o putere mai mare de 32 de kW, se adaugă 5-6/kW. Verificarea pentru o centrală care folosește combustibili gazoși poate costa peste 300 de lei.
În schimb, pentru revizia unei centrale care are o putere de 24-32 de kW, costurile sunt ceva mai ridicate și pornesc de la 190 de lei și pot ajunge la 280 de lei, dacă implică și o revizie tehnică a instalației de gaz. Pentru centralele de peste 32 de kW, o revizie poate costa 350 de lei sau, în cazul uneia care are o putere de peste 60 de kW, prețul poate urca la 500 de lei.