- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cu mult înainte de apariția gumei de mestecat, oamenii mestecau bucăți de rășină din copaci.
Cum a aparut guma de mestecat
La sfârșitul anilor 1840, John Curtis a dezvoltat prima gumă de mestecat comercială, prin fierberea rășinei de molid și tăierea în fâșii.
Până la începutul anilor 1850, Curtis a construit prima fabrică de gumă de mestecat din lume, în Portland, Maine. După cum s-a dovedit, totuși, rășina de molid nu a reprezentat cea mai bună alegere pentru producerea gumei, deoarece nu avea un gust minunat și devenise fragilă. S-a apelat ulterior la ingrediente precum parafina.
Următoarea evoluție a gumei de mestecat a adus-o un inventator din New York, Thomas Adams, care a reușit să obțină chicle prin președintele mexican exilat, Antonio Lopez de Santa Anna. Încercând să creeze un nou tip de cauciuc din chicle, Adams a reușit să obțină o gumă de mestecat mai bună.
În secolul 20, guma de mestecat Wrigley Jr. l-a făcut pe William unul dintre cei mai bogați oameni din America.
Wrigley a început ca un agent de vânzări al săpunului în Philadelphia dar s-a axat ulterior pe producția de gumă de mestecat. În 1893, el a lansat două noi branduri de mestecat, Juicy Fruit și Wrigley Spearmint.În 1906, el a inventat o guma de mestecat pe care a numit-o Blibber-Blubber, dar care s-a dovedit a fi prea lipicioasă. În 1928, un angajat Fleer, Walter Diemer, a conceput în cele din urmă o formulă de succes pentru prima gumă de mestecat comercială, numită Dubble Bubble.
Beneficiile gumei de mestecat
Studiile arată că guma de mestecat este utilă pentru igiena orală și pentru îmbunătățirea stării gingiilor. Îndepărtează și depozitele alimentare moi de pe dinți. Împrospătează respirația și înlătură halena. Un număr din ce în ce mai mare de producători de gumă susțin că nu există zahăr în produsele lor.
În plus, la copii, guma de mestecat întărește fălcile, la persoanele în vârstă se îmbunătățește performanța glandelor salivare.
Citeste si: Ziua Cârtiţei, 2 februarie 2022. Când se termină, de fapt, iarna?
Dezavantajele gumei de mestecat
Poate dauna articulatiei temporo-mandibulare, prin provocarea dezechilibrului muscular mandibular (daca se mesteca pe o singura parte);
Afectiuni gastro-intestinale;
Dauneaza dintilor – chiar si gumele de mestecat fara zahar – daca guma contine zahar, dintele face ,,baie“ in zahar, ceea ce duce la aparitia cariilor. De asemenea, conservantii si aromele acidulate contribuie la formarea cavitatilor carioase si eroziunilor dentare;
Elibereaza mercurul din obturatiile de amalgam – conform unui studiu, guma de mestecat a crescut rata de eliminare a mercurului din obturatiile de amalgam.