• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Dimineața Nebună: 27 iulie 2022: Ziua Creme brulee. Cum se prepară pas cu pas acest desert minunat. Audio

27 iulie 2022: Ziua Creme brulee
27 iulie 2022: Ziua Creme brulee [Sursa foto: Facebook]
Cea mai veche referință cunoscută la crème brûlée, așa cum o cunoaștem astăzi, apare în cartea de bucate a lui Francois Massialot din 1691.

Cineva s-a gândit că un topping cu crema de vanilie cu o crustă fragilă de zahăr caramelizat ar avea un gust bun. Bineînțeles că s-au înșelat- a avut un gust incredibil de delicios! Desertul este cel mai bine cunoscut sub numele de Crème Brûlée („cremă arsă” în franceză) și, în funcție de locul în care vii, este cunoscut și sub numele de Crema Catalana și Trinity Burnt Creme. Oricum îți place să numești acest fel de mâncare intens cremos, crocant și luxos, programează-ți ziua de răsfăț pe 27 iulie, Ziua Națională a Cremei Brûlée.

Desertul constă într-o bază bogată de cremă. Crema este apoi acoperită cu un strat contrastant de zahăr caramelizat.

Citeste si: Îngraşă sau nu pepenele? Iată ce spun nutriţioniştii

27 iulie 2022: Ziua Creme brulee
27 iulie 2022: Ziua Creme brulee[Sursa foto: Facebook]

În timp ce vanilia este cea mai obișnuită bază pentru creme brûlée, desertul vine într-o gamă de alte arome. Cafeaua, citricele, nucile, ciocolata și alte arome de fructe își găsesc des în meniuri.

Cu toate acestea, alte arome unice, cum ar fi ceaiul verde, levănțica, lichiorurile și chiar creme brûlée sărat, acest desert adaugă un finisaj interesant oricărei mese.

Cea mai veche reteta de creme brulee a aparut in 1691 in cartea lui Francois Massialot bucatarul regelui Philippe d’Orleans, dar catalanii sustin ca crema catalana (care este practic acelasi desert) este realizata inaintea francezilor, undeva prin secolul al XVIII-lea. Se pare ca si englezii isi revendica originea acestui desert ei pregatind un desert asemanator “Trinity Cream” in 1879.

Se pare ca acest desert nu a a mai aparut de la datele acestea in alte carti de bucate pana in anii 1980.

Despre această zi au vorbit și Mishu și Cosmin în Dimineața Nebună. Iar momentul poate fi ascultat chiar aici. 

Ingrediente pentru Creme brulee 

500 ml smantana pentru frisca

1 pastaie de vanilie

5 galbenusuri

1 varf cutit sare

50 g zahar tos

4 linguri zahar brun/ zahar tos pentru ars

Citeste si: 14 iulie 2022: Ziua macaroanelor cu brânză: Reţeta originală din SUA

27 iulie 2022: Ziua Creme brulee
27 iulie 2022: Ziua Creme brulee[Sursa foto: Facebook]

Cum se prepară pas cu pas acest desert

Puneti galbenusurile de ou intr-un castron mare, apoi ametecati-le cu zaharul pudra, pana cand ajungeti la o consistenta cremoasa.

Puneti atat frisca lichida cat si smantana intr-o cratita, adaugati pastaia de vanilie si aduceti la fierbere. Turnati usor crema fierbinte pe ouale batute cu zahar si amestecati cu telul tot timpul, pentru a otineti un galben pal, cremos. Pregatiti 6 forme de ramekin sau 6 forme de ceramica. Turnati amestecul in formele de ceramica, distribuind-ul uniform. Puenti formele intr-o tava de copt si turnati apa fierbinte in tava astfel incat sa vina la jumatatea laturilor formelor de ceramica.

Transferati cu grija la cuptorul preincalzit la 150 grade C si lasati timp de 45-50 minute sau pana cand cremele sunt stabilite. Apoi lasati la racit timp de cel putin 4 ore la rece. Dupa ce s-au racit, presarati uniform zahar brun pe fiecare crema si dati inca 1 -2 minute la cuptor pana se caramelizeaza zaharul de deasupra si se formeaza o crusta tare.