- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Metoda Montessori este cunoscută în întreaga lume drept o metodă de educație populară și eficientă. Acest concept a fost studiat și inventat de Maria Montessori, metodă de studiu care îi poartă numele. Maria Montessori a fost una din primele femei care au studiat medicina la Universitatea de Medicină din Roma și care a reușit să profeseze cu mare succes.
În timp ce lucra cu copii de vârste cuprinse între 1-5 ani, ce sufereau de diferite deficiențe mentale, Maria Montessori și-a descoperit pasiunea pentru pedagogie.
Principiile metodei Montessori
Metoda Montessori are ca scop sprijinirea și încurajarea dezvoltării naturale a ființei umane. Această metodă urmărește să îl ghideze pe copil spre a deveni o persoană independentă și adaptată societății.
Citeste si: Când începe şcoala în septembrie 2022: Noua structură a anului şcolar 2022-2023
Principiul de baza al metodei Montessori este auto-educarea. Copilului i se dă libertatea de a alege ce anume vrea sa învețe si cat timp sa își aloce pentru a exersa o activitate si perfecționându-și metodele.
Cele 3 componente ale abordării montessoriene sunt: mediul fizic, mediul social și adultul. În centrul acestor 3 componente se află copilul și dezvoltarea lui din toate punctele de vedere.
Un alt principiu de baza este crearea unui mediu cat mai natural, stimulativ, asemănător cu viața de familie, cu materiale care sa ajute la dezvoltarea copilului.
Metoda Montessori: activități pentru copii
- Metoda Montessori este complexă și îi oferă copilului oportunitatea de dezvoltare globală. Puzzle-urile, mărgelele colorate, tijele și cuburile specializate nu lipsesc dintre materialele de tip Montessori, potrivit Plei.ro.
- De asemenea, la fel de utilizate sunt și formele geometrice: cuburi, piramide, conuri colorate etc.
- Jucării senzoriale. Prin intermediul jucăriilor senzoriale, copiii au posibilitatea de explora calități ale obiectelor precum gustul, culoarea, textura, mărimea.
- Exercițiile pot începe chiar de acasă, făcând exerciții de viață practică. Copilul poate începe prin a explora camerele din casă. Alături de un părinte, el poate face activități precum: ordonarea jucăriilor din dormitor, făcutul patului, sortarea rufelor, pregătirea micului dejun. De asemenea, la fel de importante sunt și activitățile de igienă personală, care trebuie să facă parte din rutina zilnică: mersul la toaletă, folosirea oliței, spălatul pe dinți, spălatul pe mâini, mersul la culcare etc.
Citeste si: O nouă schimbare în învăţământul românesc! Profesorii vor încheia o singură medie anuală
- Borcanele cu arome este o activitate pe care copilul o poate face de la vârsta de 3 ani și ajută la stimularea senzorială. Aveți nevoie de 3 borcane de plastic cu capac, de vata si de arome puternice: esență de lămâie, esență de vanilie, scorțișoară măcinată. În fiecare borcan veți adăuga vata pudrată de arome, iar copilul le va mirosi, indicându-i aroma. Nu-l corecta dacă nu recunoaște din prima, ci ghidează-l spre a își repara singur greșeala.
- Instrumentele muzicale de jucărie sunt extrem de folositoare pentru descoperirea sunetelor.