- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Uscătorul de rufe este un aparat care a început să fie achiziționat tot mai des de români. Beneficiul acestui aparat este economisirea timpului pe care îl pierdeți așteptând să se usuce rufele la aer liber. Astfel, prin intermediul unui uscător de rufe, aveți ocazia vă uscați rufele direct în interiorul casei, fără să mai țineți cont de vremea de afară.
În contextul în care anul 2022 a venit cu foarte multe scumpiri în ceea ce privește consumului energiei electrice, atunci când luați în calcul achiziționarea unui nou aparat, este important să vă gândiți și la acest aspect.
Ce tipuri de uscătoare există și cât consumă
În principiu, există două tipuri de uscătoare: modele cu condensare și modele de evacuare. Uscătoarele de condensare pot funcționa fie cu valoarea calorică a unei rezistențe electrice sau prin valoarea calorică a unei pompe de căldură integrat, iar acestea pot fi clasice sau cu condensator cu pompă de căldură.
Uscătoarele de condensare cu pompă de căldură sunt semnificativ mai puțină energie decât modelele convenționale.
Este știut faptul că un uscător de rufe consumă ceva mai multă energie electrică decât o mașină de spălat, așa că acest criteriu este unul pe care trebuie să îl ai în vedere. Uscătorul de evacuare este cel mai ieftin model, dar consumă cea mai multă energie și trebuie fie conectat la un sistem de drenaj adecvat. Evacuare uscător aparține clasa C și poate consuma cu ușurință mai mult de 75 de euro/ an în energie electrică, potrivit wiki-interior.com.
Dacă nu vreți să existe o modificare substanțială în ceea ce privește factura la energie electrică, este indicat să optați pentru un model care să se încadreze cel puțin în clasa A sau în clasa A+, A++ sau A+++. Costurile vor fi un pic mai mari, însă pe termen lung această investiție se va observa în prețul unei facturi pentru energie.