- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Legea privind încărcătorul unic USB-C intră în vigoare. Cât timp au producătorii la dispoziție
Uniunea Europeană a decis ca toate telefoanele vândute în țările sale membre să folosească încărcătorul de tip USB-C. Legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piața unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C a intrat în vigoare marți, 27 decembrie 2023.
Noua schimbare presupune că majoritatea dispozitivelor lor, fie că sunt fabricate de Apple sau de o altă companie, se vor încărca cu același cablu. Scopul noii legislații comunitare este de “a face viața mai ușoară consumatorilor”, dar și de a reduce deșeurile tehnologice generate în Uniunea Europeană.
Citește și: Apple anunță noi schimbări! Ce se întâmplă cu încărcătorul pentru Iphone: „Nu avem de ales”
Actualul sistem, în care îşi împărţeau terenul USB 2.0 Micro B, USB-C şi Lightning (exclusiv al Apple), datorită unui acord voluntar din 2009, contribuia la generarea a până la 11.000 tone pe an de reziduuri electronice, conform estimărilor Comisiei Europene.
Producătorii au la dispoziție doi ani pentru implementarea directivei
Noul act normativ își propune să reducă această cifră, permițând consumatorilor să cumpere noi dispozitive electronice fără a fi nevoiți să achiziționeze și un încărcător în plus (cetățenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) și egalizează și viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanță ce încărcător se folosește.
Producătorii au la dispoziție doi ani pentru implementarea directivei, adică până în 2024. La început, laptopurile nu vor fi incluse în prevederile noilor normative, dar vor trebui să le respecte în termen de cel mult trei ani și jumătate de la intrarea în vigoare a directivei, adică de la mijlocul lui 2028, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.
Apple s-a opus noilor schimbări, însă fără succes
Compania Apple nu a primit bine aceste vești, motiv s-a opus cu fermitate noilor norme. Într-un final, conducătorii companiei s-au conformat noilor reguli și au confirmat trecerea la USB-C pentru Europa.
Greg Joswiak, vicepreședintele senior al Apple pentru marketing la nivel mondial, a declarat în octombrie, la o conferință a Wall Street Journal, că Apple se va conforma noilor directive europene. „Europenii sunt cei care dictează calendarul pentru clienții europeni”, a declarat acesta.