- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Codul Rutier a fost modificat de Guvern, iar noile reglementări se aplică de la apariția în Monitorul Oficial, din data de 17 februarie. Noile modificări vizează circulația în intersecțiile cu sens giratoriu, dar și circuitul permiselor de conducere reținute de polițiști în funcție de natura abaterilor. Având în vedere că circulația în sensul giratoriu a dat bătăi de cap șoferilor din România de-a lungul timpului, autoritățile au decis să simplifice regulile pentru a preveni încălcarea acestora.
Citește și: Amenzi de 3.000 de lei pentru șoferi. Noi schimbări din martie 2023
Care sunt noile reguli care se aplică în sensurile giratorii?
Guvernul a făcut modificări în ceea ce privește circulația în sensurile giratorii „având în vedere dificultățile de ordin practic generate ca urmare a interpretării neunitare a dispozițiilor legale privind circulația în sensul giratoriu, dar și pentru o mai bună precizie legislativă, se impune definirea noțiunii de intersecție cu sens giratoriu, precum și stabilirea regulilor de circulație aplicabile".
Potrivit noilor reguli ale Codului Rutier, intersecţia cu sens giratoriu reprezintă o intersecție dirijată, semnalizată ca atare, prevăzută cu una sau mai multe benzi de circulație, în care circulația se desfășoară într-o singură direcție în jurul unei zone centrale. Așadar, şoferii români trebuie să respecte regulile privind circulația pe benzi, având obligația să semnalizeze din timp părăsirea intersecției și să se asigure că o pot face fără să pună în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.
Citește și: Amenzile rutiere în 2023. Cât trebuie să scoți din portofel dacă încalci Codul Rutier
Alte modificări ale Codului Rutier
Alte reguli are noului Cod Rutier prevăd faptul că polițiștii de frontieră pot verifica în evidența permiselor de conducere reținute și a sancțiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie. De asemenea, polițiștii rutieri pot dispune retragerea permisului de conducere în cazul şoferilor care refuză să fie testaţi pentru consumul de alcool sau substanţe interzise.
În ceea ce privește reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, „cererea se depune în primele două treimi ale perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce pentru care titularul permisului de conducere solicită reducerea”.
În plus, s-au reglementat marcajele pentru stațiile de tramvaie fără refugiu pentru pietoni, respectiv marcajul format dintr-o linie în zig-zag pentru semnalizarea stațiilor de tramvaie. Autoritățile au completat regulamentul cu prevederile necesare punerii în aplicare a interdicției de a conduce autovehicule pe teritoriul României pentru titularii permiselor de conducere eliberate de o autoritate străină.