- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cât vor plăti românii pentru masa de Paște? Iată cât trebuie să scoată din buzunar pentru un kilogram de carne de miel
Românii vor avea parte de cea mai scumpă masă de Paște din ultimii ani, după ce prețul unui kilogram de carne de miel a crescut uluitor. Chiar dacă este vorba de un preparat tradițional, nelipsit de pe masa de Paște, românii trebui să se gândească bine înainte de a merge la cumpărături. Mulți aleg să cumpere carne de miel direct de la producător, însă pentru cei care aleg să meargă în piețe sau supermarketuri, prețurile ar putea fi mai mari.
Citește și: Cea mai bună dobândă la depozite în lei pentru 2023: Lista băncilor cu cele mai avantajoase oferte
Cât vor plăti românii pentru mielul de Paște?
Potrivit Preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Arad, Nicolae Cioranu, prețul unui kilogram de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale va fi între 45-50 de lei. În cazul în care românii vor plăti mai puțin, acesta spune că este strict decizia fermierului. În acest context, tot mai mulți dintre cei care vor să aibă preparate din miel pe masa de Paște, vor cumpăra direct de la producător și nu de la distribuitor.
„Deja cumpărători de carne de miel spun că se duc să ia un miel, dar nu îl mai iau din supermarket, nu mai mă duc să îl iau din piaţă, mă duc să îl iau direct din fermă. Îmi spunea un fermier că el deja are programate vreo 200 de capete cu 50 de lei kilogramul, dar direct la consumator. Este un lucru bun, dar nu poate toată ţara să îl facă”, a precizat Nicolae Cioranu, la Prima News.
Carnea de miel este mai ieftină dacă vine din Bulgaria
Fermierii din Bulgaria au exprimat nemulțumiri în ceea ce privește piața mieilor în 2023, deoarece carne nu poate ajunge anul acesta în piețele externe. Chiar dacă aceștia reclamă lipsa susținerii în sectorul creșterii animalelor, carnea de miel este mult mai ieftină decât în România.
„Consumatorii se întreabă de ce, la un preț de 12 leva (30,24 lei) în viu, prețul în magazine al unui kilogram de miel ajunge la 28-30 leva (70,5-75 lei). Răspunsul este clar: după sacrificarea și îndepărtarea lânii, a pielii și a subproduselor, carnea rămasă pentru comercializare reprezintă numai jumătate din greutatea pe care a avut-o animalul în viu”, precizează Vasil Nikolov, membru în consiliul conducător al Uniunii Crescătorilor Bulgari de Vite.