• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Paște 2023: Tradiții și obiceiuri. Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masă în această zi

Paște 2023: Tradiții și obiceiuri. Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masă în această zi
Tradiții și obiceiuri de Paște 2023: Iată ce trebuie să faci pentru a avea noroc și pentru a fi ferit de probleme pentru tot restul anului.

Paștele pică anul acesta pe data de 16 aprilie 2023, iar având în vedere că această mare sărbătoare și-a păstrat farmecul și semnificația de-a lungul timpului, românii se pregătesc temeinic pentru Învierea Domnului. Cei mai mulți au grijă să fie ordine în casă și să pregătească bucatele tradiționale pentru masa de Paște, însă există și alte tradiții și obiceiuri de care trebuie să ținem cont pentru a avea noroc și a fi feriți de probleme.

Iată care sunt acestea. 

Citește și: Cum arată Rober Powell, actorul venerat ca Iisus, la 78 de ani? Iată prin ce a trecut pe parcursul filmărilor pentru „Iisus din Nazaret”

Paște 2023: Tradiții și obiceiuri. Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masă în această zi
Tradiții și obiceiuri de Paște 2023[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Când se redeschide Șoseaua Transbucegi în 2023?

Tradiții și obiceiuri de Paște 2023

Românii ciocnesc ouă roșii

Cel mai cunoscut obicei de Paște este înroșirea ouălor, care se vor ciocni ulterior în dimineața de 16 aprilie, rostindu-se „Hristos a Înviat”-„Adevărat a Înviat”.

Această tradiție este legată de răstignirea pe cruce, deoarece venind să îți vadă fiul răstignit, Fecioara Maria a adus un coș cu ouă, care s-au înroșit cu sângele Mântuitorului. Tradiția ouălor diferă în funcție de regiune, însă peste tot ele sunt considerate purtătoare de noroc.

Se spune că în dimineața zilei de Paște este bine să ne spălăm pe față cu apa în care au stat ouăle și monedele de argint. În ceea ce privește ciocnitul, dacă cineva găsește două gălbenușuri într-un ou, atunci acea persoană se va căsători foarte curând.

În alte zone ale țării, primul ou ar trebui să fie spart și curățat de capul familie, iar ulterior fiecare membru va lua o bucățică în același timp. 

Obiceiul de a purta haine noi

În ziua de Paște, românii de pretutindeni poartă haine noi, deoarece acest obicei simbilozează reînnoirea trupului și a sufletului și amintește de faptul că Hristos a înviat îmbrăcat în haine noi. 

Paște 2023: Tradiții și obiceiuri. Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masă în această zi
Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masa de Paște[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Când se redeschide Transfăgărășanul în 2023?

Trecerea pe sub masa în Vinerea Mare

O altă tradiție este legată de Vinerea Mare, când Sfântul Epitaf este scos în mijlocul bisericii. Credincioșii nu ar trebui să facă treabă în această zi tocmai pentru a merge la biserică și pentru a trece pe sub masa aceasta. Se spune că trebuie să treci pe sub masă de trei ori pentru a te feri de boli și pentru a avea noroc tot anul. 

Păstrarea lumânării din Noaptea Învierii aprinse cât mai mult timp 

Potrivit tradiției populare, lumânarea cu care a fost luată Lumina Sfântă trebuie să fie păstrată în casele credincioșilor. Se spune că este bine să fie arsă câte puțin în fiecare zi din Săptămâna Luminată, iar ulterior va fi aprinsă în cazul unor boli grave sau în cazul unor calamități naturale. 

Paște 2023: Tradiții și obiceiuri. Alimentul care nu trebuie să ne lipseasă de pe masă în această zi
Paște 2023: Tradiții și obiceiuri[Sursa foto: Unsplash]

Citește și: Când se redeschide Transalpina în 2023?

Carnea de miel este alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște

Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor în ziua de Paște este carnea de miel, din care se pot face o mulțime de preparate tradiționale. Mielul îl simbolizează pe Iisus Hristos, care a fost sacrificat pentru salvarea omenirii, dar și nașterea unui nou popor. Acest animal a fost ales, deoarece chipul său exprimă blândețe și inocență. 

Pasca este coaptă o singură dată pe an 

Pasca se pregătește o singură dată pe an și se spune că reprezintă mormântul sau scutecul Mântuitorului. Forma sa rotundă semnifică bolta cerească, dar și promisiunea Învierii și a vieții veșnice. Pasca este împodobită cu o cruce pe mijloc care amintește de crucea pe care a fost răstignit Iisus, iar marginea este coroana spini pe care a purtat-o. Aluatul dulce vine ca o împlinire sufletească pentru cei care au ținut post timp de 6 săptămâni.