- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Românii sărbătoresc în fiecare an pe data de 24 iunie Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, dar și Drăgaica, cum este cunoscută în Muntenia și Ontenia, sau Sânzienele, așa cum sunt numite în calendarul popular, dar și în Ardeal. Această sărbătoare este asociată cu o mulțime de tradiții și obiceiuri, precum și cu fenomene magice. Iată care sunt lucrurile pe care trebuie să le faci de Drăgaică, dacă vrei să ai noroc tot anul.
Drăgaica 2023: Care este semnificația acestei sărbători?
Sfântul Ioan și Maica Domnului sunt sunt singurii care sunt sărbătoriți de mai multe ori pe an, de la momentul zămislirii și al nașterii, la alte evenimente importante din viața lor.
În tradiția populară, Sânzienele sunt considerate femei frumoase, adevărate zeițe ale soarelui care stau ascunse în pădurile care nu sunt umblate de om. Acestea țineau ritualuri închinate Soarelui în timpul solstițiilor și echinocțiilor, astfel că urmele lor pot fi observate pe megaliții din Munții Călimani, care au însemne de rozete și soare. Sânzienele umblă pe pământ în noapte de 23 spre 24 iunie, dansează, aduc noroc femeilor care vor să rămână însărcinate, împart rod holdelor, înmulțesc animalele și florile, dar și vindecă de boli oamenii.
Acestea sunt zâne bune, însă îi pot pedepși pe cei păcătoși.Citește și: Trei lucruri mai puțin cunoscute din viața Prințului William
Ce să faci de Drăgaică 2023 pentru a avea noroc tot anul?
În dimineața de Drăgaică, oamenii adună buchete de sânziene pe care le împletesc în coronițe, ce urmează să fie aruncate pe casă. În cazul în care acestea rămân în locul în care au picat, persoana respectivă va trăi mult, în schimb dacă va aluneca din acel loc spre margine sau jos de pe acoperiș, persoana va muri mai repede.
Multe distre tradițiile și obiceiurile de Sânziene sunt legate de căsătorie, așa că fetele nemăritate sunt cele care trebuie să își împletească o coroniță. Dacă o pun sub pernă, au șanse mari să își viseze ursitul, iar dacă o lasă într-o grădină și o găsesc dimineața plină de rouă, atunci în vara următoare se vor căsători.
În ziua de Sânziene ste momentul ideal pentru a aduna plante de leac, dar și pentru a determina perioada prielnică pentru semănatul grâului de toamnă. În trecut, oamenii aprindeau focuri în care aruncau substanțe puternic mirositoare și strigau în jurul acestora pentru a alunga spiritele rele. Cei care văd o furnică roșie în casă de Drăgaică vor avea foarte mult noroc, iar dacă o găsesc în portofel, înseamnă că vor avea noroc la bani.