- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cum i-ar fi putut salva viața Alexandrei Ivanov medicii de la maternitatea din Botoșani: "Lipsa de comunicare în cursul nopţii cu cadrele medicale, timp de 7 ore, este de neconceput"
Un renumit medic de obstetrica-ginecologie, fost manager al celei mai mari maternitati din Moldova, face lumina in cazul Alexandrei Ivanov, tanara mamica in varsta de 25 de ani care si-a pierdut viata dupa ce mai bine de 9 ore de la internarea in maternitate a cerut ajutorul medicilor si nu l-a primit. Profesorul doctor Mircea Onofriescu ofera primele informatii despre cum ar fi trebuit sa actioneze medicii de la Maternitatea Mavromati din Botosani pentru a-i putea salva viata Alexandrei.
Ce complicatii ar fi suferit Alexandra Ivanov si cum ar fi trebuit sa actioneze medicii de la Maternitatea Mavromati
Trebuie să ai toate informaţiile despre cazul respectiv. Colegii mei de la Botoşani mi-au comunicat că pe tot parcursul internării pacienta nu a avut o sângerare genitală importantă, care să impună evacuarea sarcinii.
Conform acestuia, electrocardiograma făcută în terapia intensivă ar trebui să arate dacă pacienta a avut şi probleme cardiorespiratorii.
Pasii care trebuiau urmati de cate medicii de la maternitatea din Botosani pentru a-i salva viata Alexandrei Ivanov
"O electrocardiogramă îţi arată care este disfuncţia cardiacă şi pulmonară.
Sunt convins că nu au avut timp să facă o radioscopie pulmonară, care ar fi fost utilă. Mai sunt nişte analize de sânge care ar mai fi trebuit făcute. Pacienta nu a avut o hemoragie importantă care să impună evacuarea sarcinii. Acolo a mai fost altceva. Ea nu a fost dusă la reanimare pentru că nu pierdea sânge în cantitate importantă, nu avea o simptomatologie, iar analizele erau normale. Aşa că a fost pusă să stea într-un pat de pe secţie, ca să se odihnească.
"Cu toţii trebuie să învăţăm din cazurile acestea care au un prognostic, din nefericire, nefavorabil. Eu am văzut cazuri de tromboembolism pulmonar care au fost rezolvate cu succes, dar trebuie să ai o echipă de specialişti în anestezie-terapie intensivă şi cardiologi foarte pricepuţi. Ştiu cazuri din mai multe spitale din Moldova în care au fost astfel de situaţii, în special după naştere, şi care au avut evoluţie nefavorabilă. Asta spune şi literatura de specialitate. Asta e realitatea. Poţi să faci tromboembolism pulmonar şi la New York, şi la Paris, şi la Tokio. Poţi să faci tromboembolism pulmonar după o intervenţie ginecologică sau după o naştere, dar în funcţie de caz trebuie făcută administrarea de anticoagulante. E clar că acolo a fost şi altceva, nu numai existenţa unei sarcini oprite din evoluţie. Tromboembolismul pulmonar e o urgenţă rară, dar care poate să existe", a mai spus dr. Mircea Onofriescu.
"Lipsa de comunicare în cursul nopţii cu cadrele medicale, timp de 7 ore, este de neconceput".
Profesorul iesean Onofiescu a dezvaluit ca medicii de la Maternitatea ''Cuza Vodă'' s-au confruntat cu astfel de cazuri de tromboembolism pulmonar, dar care au apărut după ce pacientele au născut, ultimul caz fiind înregistrat în urmă cu jumătate de an.
"După naştere riscul de tromboembolie este mult mai mare. Ne-am dat seama că lucrurile nu merg cum trebuie, am chemat cardiolog, ne-am dat seama ce problemă este, pacientei i s-a făcut ecografie de cord, în terapie intensivă, şi electrocardiogramă. În jumătate de oră a fost transferată la Cardiologie, la Institutul de Boli Cardiovasculare. Toate lucrurile au mers bine, deşi a fost o urgenţă majoră. S-au folosit nişte medicamente de ultimă generaţie, pentru refacerea funcţiei cardiace. Pulmonul fiind blocat de cheaguri, inima nu mai poate, nu mai rezistă, aşa că trebuie refăcute funcţiile", a explicat medicul.
Acesta a ţinut să precizeze că "lipsa de comunicare în cursul nopţii cu cadrele medicale, timp de 7 ore, este de neconceput".