- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Dimineața pe doi cu Greeg și Cernat| Peste 1.500 de tone de gunoi au fost aduse ilegal în țara noastră. Procedurile de păcălire a vameșilor: "Transportatorii acționau numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea"
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii DIICOT Timișoara au efectuat 44 de percheziții domiciliare, în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, contrabandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals.
Schema, extrem de profitabilă
Schema extrem de bănoasă ar fi fost pusă la punct de trei oameni de afaceri din Arad, Oradea și Deva. Primii doi se ocupau cu importul gunoaielor, iar cel din Deva, cu eliminarea lor. Ca să ocolească legea ce interzice eliminarea deșeurilor care nu sunt produse la noi în țară, indivizii susțineau că le reciclează. Ancheta a pornit de la sesizarea comisarilor Gărzii de Mediu, iar procurorii DIICOT Timiș i-au urmărit, luni de zile, cum adunau gunoaie pe o platformă.
„ Pentru a reduce riscul de a fi descoperiți de organele de control, transportatorii ar fi acționat numai la finele săptămânii şi de regulă noaptea, încercat să profite de oboseala acumulată de cei care efectuează controalele şi de faptul că în acele intervale orare funcționarii de mediu lipsesc din punctele de trecere a frontierei, urmând să fie sesizați de polițiștii de frontieră în cazul unor bănuieli cu privire la neconformitatea transporturilor ”, au stabilit procurorii.
Cât timp au stat anchetatorii cu ochii pe ei, suspecții au introdus în țară 57 de transporturi în care se aflau peste 1.500 de tone de deșeuri. Străinii ar fi trebuit să plătească un milion de euro ca să le distrugă, în timp ce, la noi, ar fi costat sub 100.000. Diferența ar reprezenta profitul suspecților. La finalul perchezițiilor, procurorii DIICOT au adus la audieri 40 de persoane, inclusiv șoferii camioanelor care au transportat gunoaiele din Italia în România.
„La data de 1 octombrie 2023, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Timişoara, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – S.T. Timişoara, efectuează 44 de percheziţii domiciliare, în judeţele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, inclusiv la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, într-un dosar penal privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, contradandă în formă calificată, complicitate la contrabandă în formă calificată, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2021, în zona de vest a ţării (judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Hunedoara), precum şi în municipiul Bucureşti, mai multe persoane s-ar fi constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în introducerea fără drept în ţară de deşeuri provenite din spaţiul intracomunitar, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţialE”, transmite IGPR.