- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Cum să îți protejezi sănătatea în sezonul rece. 5 recomandări utile
Asta înseamnă că sistemul imunitar poate avea de suferit, iar noi vom fi mai vulnerabili în fața unor boli, cele mai frecvente fiind cele sezoniere - răceli, viroze, gripe. Dar, în funcție de predispozițiile fiecărui individ în parte, pot apărea și alte probleme mai grave, cum ar fi cele cardiologice. Este important să conștientizezi aceste riscuri și să ai grijă de corpul tău.
Iată cum să îți protejezi sănătatea în sezonul rece:
Renunță la obiceiuri nocive
Fumatul, consumul de alcool și sedentarismul sunt obiceiuri nocive, care ne expun în fața bolilor pe tot parcursul anului, însă iarna, acestea devin și mai periculoase, având în vedere faptul că organismul este deja supus stresului pe care îl implică termoreglarea. Multe persoane trăiesc cu senzația că au eliminat riscurile legate de fumat dacă înlocuiesc țigările clasice cu produsele din tutun încălzit. În realitate, și
acestea emit compuși chimici periculoși, deși în cantități mai mici comparativ cu țigările tradiționale. Produsele de vaping pot înlocui cu succes tutunul încălzit, acestea conținând mult mai puține substanțe dăunătoare decât orice formă de tutun. De asemenea, este esențial ca pe perioada sezonului rece să eviți băuturile alcoolice de orice tip și să încerci să ai o viață cât mai activă.
Alimentează-te sănătos
Contrar credinței generale conform căreia iarna este sezonul ideal pentru consumul de alimente grase și consistente, realitatea este că fix acum ar trebui să acordăm o atenție și mai mare nutrienților necesari unei diete sănătoase. Regimul alimentar în sezonul rece trebuie să includă multe fructe și legume proaspete: mere, struguri, portocale, banane, fructe de pădure, avocado, spanac, sfeclă roșie, broccoli, ciuperci, conopidă. De asemenea, carnea de pui sau de curcan este oricând de preferat celei de porc. O dietă sănătoasă pe timp de iarnă ar trebui să includă și ouă, dar și produse lactate.
Hidratarea este importantă și iarna
E drept că iarna, senzația de sete apare mai rar, dar asta nu înseamnă că organismul nostru are nevoie de mai puțină hidratare. Dimpotrivă, la schimbarea anotimpurilor, pierdem cantități importante de apă în urma procesului de reglare a temperaturii, iar acest lucru trebuie compensat. Un pahar cu apă este mai puțin tentant când este frig afară, însă un ceai cald este perfect.
Suplimente alimentare
Pentru a-ți stimula sistemul imunitar iarna poți să apelezi la suplimente alimentare. Vitaminele C și D sunt cele mai bune pentru această perioadă, potrivit Men's Health. De asemenea, complexul de vitamine B, zincul, probioticele și Omega 3 îți vor susține o stare fizică și psihică bună.
Fă sport
Sportul este vital pentru menținerea unei sănătăți de fier, iar iarna este poate mai important să te menții activ. Dacă afară este prea frig pentru mișcare, ia în calcul să-ți faci un abonament la sală sau să ai o rutină cu câteva exerciții acasă. Ideal ar fi să faci zilnic măcar jumătate de oră mișcare, însă e bine și dacă ai 2-3 sesiuni de câte o oră pe săptămână.