• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Mița Biciclista și casa ei din București

Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre Mița Biciclista și casa ei din București
Lucruri mai puțin cunoscute despre Mița Biciclista [Sursa foto: Instagram]
Mița Biciclista s-a făcut remarcată datorită plimbărilor sale cu bicicleta pe străzile Bucureștiului. Iată lucrurile pe care mulți nu le cunosc despre frumoasa româncă.

Maria Mihăescu, cunoscută sub numele de Mița Biciclista, a devenit o figură reprezentativă a Bucureștiului interbelic, ce și-a lăsat amprenta asupra istoriei și arhitecturii orașului. Această femeie a devenit un simbol al extravaganței într-o vreme a schimbărilor, datorită legăturilor ei cu bărbați influenți ai vremii, dar și a implicării în cercurile sociale importante. Acum, casa pe care a deținut-o în Piața Amzei, recent modernizată, a devenit o adevărată vedetă printre bucureșteni și nu numai, care o vizitează în orice perioadă a anului, dar mai ales în perioada sărbătorilor, datorită decorului de poveste.

Iată lucrurile pe care sigur nu le știai despre Mița Biciclista și casa ei din București. 

Citește și: 5 lucruri surprinzătoare din filmul Leave the World Behind

Lucruri mai puțin cunoscute despre Mița Biciclista și celebra ei casă din București

Cine a fost Mița Biciclista? 

Maria Mihăescu s-a născut în anul 1885 la Dițești, județul Prahova, într-o familie modestă.

În timpul tinereții, aceasta a fost extrem de ambițioasă, astfel că a încercat să își clădească propriul drum într-o lume afaltă în schimbare. Mița Biciclista era cunoscută și drept Mița Cotroceanca, fiind o personalitate faimoasă în perioada interbelică, datorită frumuseții sale și a stilului nonconformist pe care îl afișa. Povestea ei începe după o propunere neașteptată pe care i-a făcut-o instalatorul neamț pentru care lucra mama ei, iar ulterior a devenit amanta lui Leopold al Belgiei. 

Iată lucrurile pe care mulți nu le cunosc despre Mița Biciclista și casa ei din Piața Amzei
Casa Mița Biciclista din Piața Amzei[Sursa foto: Instagram]

Zvonurile despre frumusețea și farmecul Mariei Mihăescu au călătorit rapid, astfel că aceasta a atras atenția unor personalități de seamă ale vremii. Regele Ferdinand, Octavian Goga, Nicolae Grigorescu sau Manuel al Portugaliei, care a și cerut-o de nevastă, sunt doar câțiva dintre bărbații faimoși care au fost cuceriți de frumoasa româncă. 

Mariei Mihăescu, prima femeie din România care a mers cu bicicleta

Maria Mihăescu s-a făcut remarcată, în special, datorită plimbărilor ei cu bicicleta pe străzile Bucureștiului, fiind prima femeie din țara noastră care a circulat pe bicicletă. De asemenea, se spune că ea a fost și prima femeie care a pedalat îmbrăcată în pantaloni în Capitală, ceea ce reprezenta un gest revoluționar în anii '20. George Ranetti, un ziarist îndrăgostit de Maria Mihăescu și care a remarcat-o în timpul unei plimbări cu bicicleta pe Calea Victoriei, a fost cel care i-a atribuit numele Mița Biciclista.

Această poreclă a devenit cu timpul un simbol pentru independența, frumusețea și spiritul aventurier al frumoasei românce. 

Citește și: Top 3 cele mai frumoase colinde românești

Cine a fost Mița Biciclista?
Mița Biciclista, prima femeie din România care a mers pe bicicletă[Sursa foto: Instagram]

Regele Ferdinand i-a dăruit Mariei Mihăescu o casă în Piața Amzei

Unul dintre cele mai cunoscute momente din trecutul Miței Biciclista este povestea de dragoste dintre ea și Regele Ferdinant, care i-a dăruit celebra casă din Piața Amzei. Având în vedere implicarea ei în cele mai înalte cercuri politice ale vremii, aceasta organiza evenimente artistice în celebra casă, care are 26 de camere și o suprafață de 1400 de metri pătrați. Aceasta va rămâne un simbol al unei ere pline de rafinament și eleganță din istoria Capitalei. Maria Mihăescu trăia o viață cu adevărat extravagantă, cu servitori, mașină coupe, trăsuri și cina servită la Athenee Palace. 

Regele Manuel al Portugaliei a cerut-o în căsătorie pe Mița Biciclista 

Fascinat de farmecul, stilul nonconformist și frumusețea Mariei Mihăescu, Regele Manuel al Portugaliei a cerut-o în căsătorie. Cu toate acesta, românca l-a refuzat din dragoste pentru doctorul Nicolae Minovici, fondatorul societății „Salvarea”. În cele din urmă, Mița Bicicista s-a căsătorit în anii '40 cu generalul Alexandru Dumitrescu. Epoca de glorie a Mariei Mihăescu s-a sfârșit odată cu izbucnirea războiului și problemelor economice pe care le-a adus, astfel că a fost nevoită să își închirieze casa din Piața Amzei pentru a-și menține stilul de viață extravagant. Aceasta s-a refugiat în mansarda clădirii până când la instaurarea comunismului, casa a fost naționalizată și nu i-a mai servit drept sursă de venit. După acest moment, Mița Biciclista a trăit în sărăcie și a murit la vârsta de 83 de ani. 

Casa Mița Biciclista a fost decorată de sărbători în 2023

Casa Mița Biciclista a fost deschisă publicului în 2022, după 80 de ani, iar de atunci o mulțime de turiști o vizitează pe tot parcursul anului. Această clădire este considerată una dintre cele mai spectaculoase case din București, cu o fațadă Art Nouveau, care cucerește orice pasionat de artă și de frumos. Casa Mița Biciclista a fost decorată spectaculos și anul acesta, cu ramuri de brad și luminițe, aducând un farmec aparte sărbătorilor de iarnă din București.