- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Mai sunt doar câteva zile până la Crăciun, astfel că românii au grijă să își împodobească bradul și să își decoreze casa pentru a se bucura cât mai mult de atmosfera de sărbătoare. Mulți dintre ei aleg să își decoreze interiorul locuinței cu diferite plante care sunt populare în această perioadă a anului, cum sunt crăciunițele, tisa, ilicele, vâscul și cetina de brad. Cu toate acestea, anumite plante pot fi un pericol pentru sănătate, astfel că trebuie să avem grijă atunci când le avem în casă.
Citește și: Cât costă un Kurtos kalacs la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei?
Crăciunița, planta toxică pe care mulți o avem în casă de Crăciun
Potrivit tradiției, în perioada sărbătorilor de iarnă, din casă nu trebuie să lipsească bradul împodobit sau măcar câteva crenguțe de brad și flori roșii, cum sunt crăciunițele.
Potrivit playtech.ro, nu se poate ajunge la deces din cauza crăciuniței, însă aceasta poate cauza diverse probleme, cum ar fi salivarea abundentă, usturimi ale limbii și buzelor, dureri de stomac, vomă și dermatită atopică.
Specialiștii spun că ar trebui să avem mare grijă atunci când îngrijim această plantă, mai ales atunci când îi rupem frunzele sau lăstarii. Imediat după ce am făcut acest lucru trebuie să ne spălăm foarte bine pe mâini și să evităm contactul cu ochii și gura.Ce alte plante decorative sunt la fel de toxice ca și crăciunița?
Crăciunița nu este singura plantă decorativă la care trebuie să avem grijă în această perioadă. Cetina de tisă este și ea folosită pentru înfrumusețarea casei, însă mulți nu știu cât este de toxică. Toate părțile acestei plante sunt periculoase dacă sunt ingerate, iar cei care se gândesc să o țină în casă trebuie să știe că nu există remedii pentru intoxicațiile provocate de aceasta.
Vâscul este și el la fel de toxic, chiar dacă este o plantă plină de încărcătură simbolică pentru perioada sărbătorilor. Acesta este agățat, potrivit tradiției românești, la tocul ușii de Anul Nou și se spune că va aduce prosperitate în casă, fiind și un semn de bun augur al dragostei. Cu toate acestea, vâscul este otrăvitor, iar oamenii ar trebui să fie și mai atenți la fructele pe care le produce.
În plus, anumite specii de ilice sărbatice pot fi și ele la rândul lor otrăvitoare. Românii trebuie să știe că boabele verzi și crude sunt chiar mai toxice decât cele roșii, iar odată ingerate pot cauza dureri severe, vărsături, amețeală și hipotermie.