- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână dinaintea Învierii Domnului, iar cu această ocazie românii au grijă să respecte an de an o serie de tradiții și obiceiuri. Începând din ziua de luni, credincioșii fac pregătiri pentru marea sărbătoare, însă nu uită să meargă și la biserică, unde se desfășoară slujbe speciale. Iată ce este bine să faci în prima zi din Săptămâna premergătoare Paștelui.
Citește și: Elevii intră în vacanța de Paște pe 27 aprilie 2024? Când se întorc la școală?
Tradiții și obiceiuri pentru Lunea Mare
În 2024, românii sărbătoresc Paștele pe data de 5 mai, iar cu această ocazie se vor bucura de câteva zile libere. Pregătirea de sărbătoare începe cu o săptămână înainte, când credincioșii se ocupă de casă și de prepratele tradiționale pe care le vor pune pe masă, dar au grijă să meargă și la biserică. În Lunea Mare, gospodinele fac o curățenie generală în casă, astfel că acestea scot totul afară și aerisesc pentru a scăpa de toate relele de peste iarnă.
Credincioșii au grijă să meargă la Denii în fiecare seară din Săptămâna Mare. În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, ce a fost aruncat de către frații săi în fântână, iar în mod simbolic amintește de punerea lui Hristos în mormânt, dar și pomenirea smochinului neroditor.
Deniile sunt slujbe speciale, care încep între orele 17:00 și 18:00 în majoritatea bisericilor și amintesc de evenimente simbolice, ce au avut loc înainte ca Iisus Hristos să fie răstignit.În unele zone ale țării, credincioșii încep să țină post negru de luni. Așadar, aceștia nu consumă niciun aliment de la răsărit până la apus pentru a-și pregăti sufletul pentru marea sărbătoare.
Citește și: Cele mai bune 5 filme pe care să le vezi de Paște în 2024
Ce nu este bine să faci în Lunea Mare?
În Săptămâna Mare, credincioșii au și niște interdicții, de care trebuie să țină cont pentru a fi feriți de boli și de alte necazuri. În Lunea Mare nu se consumă oțet sau urzici, deoarece Iisus Hristos a fost bătut cu urzici și în loc de apă, i s-a dat să bea oțet. De asemenea, sunt interzise și vorbele rele sau bârfa atât lunea, cât și în restul zilelor din această săptămână.
Potrivit tradiției, nu este bine să văruiești în casă. Deși gospodinele încep curățenie pentru Paște de luni, nu este bine să dea cu var, deoarece acest gest ar putea aduce tot felul de boli în cadrul familiei pe parcursul anului.