• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

EXCLUSIV! Povestea fotografului care a devenit viral pe rețelele sociale. Fotografiile lui au cucerit milioane de oameni

Imaginile cu căpriorul în lanul de mac au devenit imediat virale
Imaginile cu căpriorul în lanul de mac au devenit imediat virale [Sursa foto: Fotografii realizate de Răzvan Viționescu]
Fotograful timișorean Răzvan Viționescu a devenit viral pe rețelele sociale cu imaginile sale parcă desprinse dintr-o poveste.

Răzvan Viționescu, un fotograf profesionist din Timișoara, a captat atenția internauților cu imaginile sale de poveste. Realizările sale fotografice au devenit virale pe rețelele sociale și au cucerit milioane de oameni. Răzvan a povestit în exclusivitate pentru Radioimpuls.ro cum a descoperit pasiunea pentru fotografie și cum a reacționat când a văzut succesul imaginilor sale.

Povestea fotografului care a devenit viral pe rețelele sociale

Răzvan Viționescu a devenit viral în mediul online, după ce a fotografiat un căprior într-un lan de maci, iar imaginile au fost extrem de apreciate pe rețelele sociale, strângând mii de aprecieri și fiind distribuite de 1,6 milioane de persoane.

El a povestit pentru Radioimpuls.ro despre mesajul din spatele fotografiilor sale și despre provocările întâmpinate de-a lungul carierei sale.

1. Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Dacă este să vorbim de ani, cred că s-a întâmplat cu mai bine de 12 ani în urmă, mai exact în ianuarie 2012, și am descoperit pasiunea pur și simplu văzând alte fotografii, surprinse de alți fotografi, atât din țară, cât și din străinătate.

M-am îndrăgostit de ideea de a fotografia, de a documenta fotografic într-un mod cât mai artistic locurile ce ne înconjoară, peisajele. 

Povestea fotograful timișorean Răzvan Viționescu
Povestea fotograful timișorean Răzvan Viționescu[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

2. Care au fost primii tăi pași în lumea fotografiei și cum te-ai dezvoltat în această artă?

Primul pas a fost clar să-mi cumpăr primul aparat foto, lucru care m-a făcut să ies zilnic la fotografiat. Țin minte că ieșeam la toate răsăriturile, apusurile, iar pe măsură ce învățam să fotografiez, mi-am dat seama că e un prilej bun de a călători, de a vedea lumea.

Am început să fotografiez oameni, să le fac ședințe foto, oamenii au început să mă cheme la evenimentele lor și în timp am devenit fotograf profesionist de eveniment, de nuntă. Desigur că am mers în paralel cu fotografia artistică de peisaj, iar în extra sezon ies aproape zilnic la fotografiat în natură pentru a-mi hrăni sufletul cu astfel de momente surprinse.

Apariția macilor au creat un tablou de poveste
Apariția macilor au creat un tablou de poveste[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

3. Ce te inspiră cel mai mult când fotografiezi natura și viața sălbatică?

Mă inspiră însuși raiul de la marginea junglei urbane. Mă bucur de natură în fiecare zi, profit de tot ceea ce îmi oferă natura pe tot parcursul anului. Pentru mulți, Banatul nu este foarte ofertant din punct de vedere fotografic, întrucât nu avem forme de relief foarte spectaculoase, însă eu de cele mai multe ori am găsit aceste bucățele de rai, chiar la marginea orașului. Drept mărturie stau aceste fotografii de poveste, începând cu poienițele de brândușe, cu lanurile de rapiță, maci, de floarea soarelui.

Încerc să documentez fotografic aceste scene idilice, în speranța că mai apare câte o căprioară, câte un animăluț care să întregească acest tablou, această scenă desprinsă din povești.

Răzvan ne-a mărturisit că iubește natura
Răzvan ne-a mărturisit că iubește natura[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

Citește și: Locuri frumoase de vizitat pe lângă București pentru weekendurile călduroase din primăvara anului 2024

4. Care au fost unele dintre cele mai mari provocări pe care le-ai întâmpinat în fotografia de natură și cum le-ai depășit?

Provocările sunt multe, de ordin tehnic le-aș numi eu și mai mărunte. Am rămas de multe ori împotmolit, udat leoarcă, plouat, m-a bătut vântul, am înghețat, însă cea mai mare provocare cred că a fost să nu deranjez animalele. Trebuie să ai foarte mare răbdare, să încerci cumva să te integrezi în mediul lor pentru a surprinde acele momente. În postarea virală cu căpriorul am stat aproximativ o oră de când am văzut-o de la o distanță foarte mare, de câteva sute de metri, și m-am apropiat încetul cu încetul până când am ajuns la câțiva metri de animal. Tocmai pentru că a văzut că am avut mare răbdare, nu s-a simțit în pericol și m-a tolerat, astfel am reușit să fac acele fotografii.

Cum a reușit să se apropie de un căprior
Cum a reușit să se apropie de un căprior[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

5. Care a fost reacția ta când ai realizat că fotografia cu căpriorul în lanul de maci a devenit virală?

Și în anii trecuți am mai surprins căprioare cu maci, însă ca anul acesta parcă nu am fost niciodată atât de aproape de o căprioară. Nu știu, poate experiența își spune cuvântul, însă mă așteptam să fie viralizată, întrucât chiar dacă am trăit eu asta, mi se pare ireal și a fost un moment unic.

Căpriorul în lanul de mac a cucerit inimile internauților
Căpriorul în lanul de mac a cucerit inimile internauților[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

6. Ce impact sperai să aibă această fotografie și ce mesaj doreai să transmită?

Sincer, îmi doream să fie văzută de cât mai mulți oameni, asemenea momente trebuie împărtășite și cu alții. Mesajul nu doar al acestei fotografii, ci și în general, este să ieșim mai des în natură, să ne mai deconectăm puțin de la lumea asta dezlănțuită, pentru că uite ce minunăție este chiar la ieșirea din oraș. Până la urmă, frumusețea e pretutindeni, trebuie doar să privești.

Imagine parcă despinsă dintr-o poveste
Imagine parcă despinsă dintr-o poveste[Sursa foto: Fotografie realizată de Răzvan Viționescu]

7. Ce planuri ai pentru viitorul tău în fotografie? Există proiecte specifice pe care vrei să le explorezi?

Sunt foarte multe proiecte în derulare, iar cel mai important s-a finalizat de curând, mai precis site-ul meu, de unde oamenii pot vizualiza portofoliul meu și de unde pot comanda tablouri canvas cu cele mai bune fotografii ale mele din cei 12 ani de activitate. Am avut multe cereri pe parcursul timpului și am reușit să-l finalizez. De asemenea, vreau să am expoziții personale de fotografie de peisaj, dar și cu orașul Timișoara.

Citește și: Cele mai frumoase saline din România pe care să le vizitezi în 2024