• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Divertisment

Noaptea Cercetătorilor 2024. Muzeul Antipa devine laborator deschis publicului. Ce alte evenimente au loc în București

Evenimentele organizate de Noaptea Cercetătorilor
Ce evenimente au loc anul acesta de Noaptea Cercetătorilor?  [Sursa foto: Facebook]
Expoziții, experimente și întâlniri cu oameni de știință, la Noaptea Cercetătorilor 2024! Iată ce evenimente sunt organizate în București pe 27 septembrie 2024.

În ultimel zile ale lunii septembrie are loc Noaptea Cercetătorilor, un eveniment care își propune să facă știința accesibilă tuturor, arătând ce înseamnă, de fapt, să fii cercetător și cât de interesantă este munca de cercetare. Anul acesta, evenimentul va avea loc în 26 țări, pe 27 Septembrie 2024. Cu această ocazie, pasionații de știință pot participa la activități interesante ce combină educația cu divertismentul, expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri, întâlniri cu oameni de știință și multe altele. De asemenea, Muzeul Antipa devine laborator deschis publicului. Iată ce alte evenimente au loc în București.

Citește și: VIDEO. Fata lui Ionuț Dolănescu, "perla" muzicii populare! Tânăra i-a lăsat mască pe toți când a fredonat o melodie: "Dacă auzeam vocea, fără a vedea persoana, puteam jura că este Maria Ciobanu"

Pasionații de știință pot participa la Noaptea Cercetătorilor
Finalul lunii septembrie aduce un eveniment inedit pentru pasionații de știință[Sursa foto: Facebook]

Muzeul Antipa, laborator deschis de Noaptea Cercetătorilor 2024

Noaptea Cercetătorilor este un eveniment organizat în peste 400 de orașe europene pe 27 septembrie 2024, ce urmărește să aducă știința mai aproape de societate.

Prima ediție a evenimentului a avut loc în 2005, iar de atunci milioane de oameni au întâlnit oameni de știință de pe tot continentul, învățând despre importanța muncii lor.

Pentru o seară, Muzeul Antipa se va transforma într-un laborator deschis tuturor, unde vizitatorii vor avea ocazia să interacționeze direct cu cercetătorii, dar și să vadă colecțiile lor. „Ziua de vineri, 27 septembrie, va avea un program special de vizitare, Muzeul fiind deschis între orele 10:00 și 13:00 (ultimul vizitator va intra la ora 12:00), iar activitățile dedicate Nopții Cercetătorilor se vor desfășura în intervalul 15:00 – 20:00 (ultimul vizitator va intra la ora 19:00).

Accesul vizitatorilor la eveniment va fi gratuit”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.

Specialiștii muzeului vor dezvălui publicului aspecte inedite ale muncii de cercetător, explicate pe înțelesul tuturor. Vizitatorii au ocazia să descopere detalii invizibile ale specimenelor prin microscopie electronică, dar și o parte din tainele nevertebratelor marine (habitat, biologie, importanță ecologică și economică etc.). La evenimentul educațional „Noaptea Cercetătorilor 2024”, standul Institutului Astronomic al Academiei Române va avea ca temă explorarea spațiului cosmic din vecinătatea Pământului și va expune fragmente de meteorit recuperate din diferite zone ale planetei.

Citește și: Ce decizie uluitoare a luat Angela Gheorghiu după controversele iscate la spectacolul „Tosca” de la Seul: "Nu au fost nici pe departe atât de dese precum mi-aș fi dorit"

Evenimentele organizate în București de Noaptea Cercetătorilor 2024
Muzeul Antipa devine un laborator deschis la ediția de anul acesta a Nopții Cercetătorilor[Sursa foto: Facebook]

Evenimentele organizate în București de Noaptea Cercetătorilor 2024

Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei nr. 151) este gazda evenimentului. Începând cu ora 16:00, pasionații de știință pot veni aici să ia parte la activități interactive, experimente trăsnite, ateliere de lucru, demonstrații și prezentări, expoziții și dezbateri.

Intrarea este gratuită.

Mai multe instituții de învățământ superior, cercetare și ordine din România își dau întâlnire în Parcul Copiilor, Zona rotondă, Sector 4, pentru a arăta cum contribuie cercetarea românească la protejarea vieții fiecărui individ. La standuri vor fi prezente: Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Institutul de Fizică Atomică, Institutul pentru Fizica Pământului, Institutul entru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, Institutul de Științe Spațiale, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, mai multe facultății din cadrul Universității București și alte instituții.

La Centrul Național de Cartografie are loc prezentarea proiectului european de cercetare CARMINE și testarea produselor fotogrammerice de ultimă oră prin vizualizarea 3D a unor obiective culturale și administratice.

La Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității au loc dezbateri și activități interactive pe diferite teme și prezentarea celor mai noi campanii de prevenire. La Institutul Național de Criminalistică se fac demonstrații privind utilizarea științei în munca de poliție. Evenimentele au loc în intervalul 16:00-21:00.

La Casa Europa vor fi distribuite materiale informative, se va face un puzzele pe asfalt cu statele membre ale UE, quiz pe tematici europene și activități pentru copii. Evenimentele au loc în intervalul 16:00-21:00. Expoziții și experimente interesante vor fi organizate și de facultățile din cadru Academiei de Studii Economice și Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București.

La Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare pentru Microtehnologie vor avea loc mai multe activități, printre care vizualizarea undelor staționare formate la frecvența de rezonanță a unui recipient de plastic. Evenimentele au loc în intervalul 16:00-21:00.