• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Inspectoratul General al Poliției Române, recomandări pentru angajați pe timp de furtună: "Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore"

Furtuna Ashley
Furtuna Ashley [Sursa foto: ANM, Pixabay / colaj Radio Impuls]
Astăzi, 29 septembrie 2024, furtuna ”Ashley” va avea centrul în zona Bucureștiului. Capitala se va afla sub cod portocaliu de vreme extremă.

Furtuna Ashley aduce un val de aer polar care va scădea brusc temperaturile. În București, unde se așteaptă ca epicentrul furtunii să lovească în ziua de 29 septembrie, angajatorii din sectorul public și privat au fost sfătuiți să se asigure că toate ferestrele sunt închise la finalul programului de lucru și să deconecteze echipamentele IT&C pentru a preveni avariile cauzate de eventualele întreruperi de curent electric.

ANM a emis o avertizare meteo de Cod Portocaliu de ploi, valabilă pentru București şi judeţul Ilfov pentru ploi torenţiale şi abundente şi intensificări ale vântului, începând de duminică dimineaţa.

Avertizarea meteo va fi valabilă între 29 septembrie (ora 08:00) – 30 septembrie (ora 10:00). În acest sens, au fost pregătite 20 hidrocurăţitoare, 102 autoutilitare, 67 echipamente de pompare şi peste 500 de specialişti.

„După emiterea avertizărilor au fost desfăşurate şedinţele Comitetelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti/ Ilfov, pentru aprobarea măsurilor necesare a fi luate pentru gestionarea şi monitorizarea evoluţiei fenomenelor meteo periculoase. În acest context, va fi asigurată permanenţa instituţiilor cu rol în asigurarea funcţiilor de sprijin în Centrul Municipal Integrat pentru Situaţii de Urgenţă.

În ceea ce priveşte informarea populaţiei, ISU B-IF a procedat la remiterea mesajelor prin intermediul panourilor electronice stradale şi a canalelor de comunicare online”, au informat meteorologii.

Furtuna Ashley

Citește și: Măsurile luate de Autoritățile Române pentru a răspunde eficient unui risc crescut de inundații

Mesajul transmis de Patriarhia Română

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România,Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”. Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor”, a transmis Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Le sunt recomandate cetăţenilor următoarele măsuri preventive:

- pentru persoanele aflate pe stradă, se va evita adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie;

- sistarea activităţilor desfăşurate în teren deschis sau la înălţime;

- închiderea tuturor ferestrelor locuinţelor şi altor categorii de construcţii;

- evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ;

- să urmărească informările periodice transmise de autorităţi şi să curăţe şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale.

Furtuna Ashley
Furtuna Ashley[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Vremea se schimbă radical: Temperaturi scăzute și ploi în multe regiuni, începând de săptămâna viitoare

Meteorologii și autoritățile centrale, tot mai alertate

Mircea Fechet, ministrul Mediului a condus, sâmbătă, ședința Comitetului ministerial pentru situaţii de urgenţă, convocată înainte de intrarea în vigoare a avertizărilor meteo de vreme severă, și a cerut autorităților centrale și locale să fie pregătie şi să anunţe din timp oamenii.

„Este important ca toate instituţiile din subordinea MMAP să fie în alertă şi să acordăm toată atenţia evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în special pe bazinele hidrografice afectate deja de ultimele inundaţii, şi aici mă refer în special la zonele Galaţi şi Vaslui. Tot personalul nostru trebuie să fie disponibil să intervină, să existe oameni în teren care să transmită informaţiile imediat. Trebuie să fim foarte atenţi în aceste ore şi zile care urmează, pentru a putea diminua efectul acestor viituri care vin şi vreau să subliniez că nu există niciun dubiu că vor veni!”, a transmis Fechet, potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului.

„De asemenea, echipamentele de resort IT&C vor fi deconectate de la instalația de alimentare cu energie electrică, pentru a evita defectarea acestora în cazul unor întreruperi ale alimentării cu energie electrică cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile”, se mai arată în documentul citat de HotNews.

Furtuna Ashley

Luna Octombrie aduce două anotimpuri

După ce furtuna Ashley va trece de România, vremea se va încălzi din nou, temperaturile depăşind, la început de octombrie, 25 de grade Celsius. Conform prognozei, prima săptămână a noii luni va aduce zile însorite cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal. Temperaturile minime vor varia între 6 și 14 grade Celsius. Apoi, temperaturile vor scădea, astfel ca ANM anunţă temperaturi de iarnă la finalul lunii octombrie. Ultimele zile din Brumărel aduc scăderi drastice, chiar până la limita îngheţului. La munte se anunţă ninsori, în timp ce în zonele depresionare va fi lapoviţă. În sudul României, temperaturile nu vor mai depăşi 16 grade ziua. Noaptea, valorile termice se vor încadra între 0 şi 8 grade.