- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Calendar ortodox, 6 octombrie 2024: Creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma, ocrotitorul întârziaților. De unde vine numele de „Toma Necredinciosul”
Pe data de 6 octombrie are loc o sărbătoare importantă pentru credincioși. Aceștia îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Toma, cunoscut drept ocrotitorul întârziaților, dar și sub numele de „Necredinciosul”. Anul acesta, sărbătoarea va fi marcată de un eveniment deosebit. Pentru prima dată va fi adus la Cluj-Napoca capul Sfântului Apostol Toma din insulele greceti. Iată la ce biserică vor fi expuse moaștele.
Citește și: Pelerinajul Sf. Parascheva 2024. Mitropolia din Iași a anunțat programul oficial
De unde vine numele de „Toma Necredinciosul”?
Sfântul Apostol Toma este prăznuit cu bucurie de credincioși pe data de 6 octombrie 2024. El a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos, iar acum este cunoscut despre ocrotitorul întârziaților sau „Necredinciosul”. A primit acest nume în urma unei întâmplări care a avut loc la scurt timp după Invierea Domnului. El nu a fost prezent atunci când Iisus s-a arătat apostolilor, iar când aceștia i-au spus ce s-a întâmplat, el a mărturisit: "Dacă nu voi vedea, în mâinile Lui, semnul cuielor, și dacă nu voi pune degetul meu în semnul cuielor, și
Mântuitorul s-a mai arătat o dată apostolilor, la 12 zile de la Înviere, iar atunci i-a spus lui Toma: "Adu degetul tău încoace și vezi mâinile Mele și adu mâna ta și o pune în coasta Mea și nu fii necredincios, ci
credincios". Numai atunci, Sfântul Apostol Toma s-a convins că Iisus poate fi văzut, chiar dacă a înviat.Sfântul Apostol Toma nu este numit „Necredinciosul” pentru că ar nega Învierea Domnului, ci pentru a ne arăta că nu trebui să ne oprim din a-l căuta pe Hristos. El este considerat ocrotitorul întârziaților, din dumnezeiască rânduială, nu din comoditate. El nu a fost prezent atunci când Iisus s-a arătat apostolilor și nici la Adormirea Maicii Domnului.
El a sosit 3 zile mai târziu și a cerut ca mormântul să fie deschis pentru a săruta mâinile Fecioarei Maria. Atunci, el a intrat în mormânt și l-a găsit gol, semn că Maica Domnului nu a fost supusă stricăciunii. După Cincizecime, Sfântul Apostol Toma a plecat în India, unde a vestit Evanghelia lui Hristos și a fost martirizat.Citește și: Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"
Capul Sfântului Apostol Toma va fi adus pentru prima dată la Cluj-Napoca
Capul Sfântului Apostol Toma și părți din moaștele Sfântului Ierarh Nectarie vor fi aduse din insulele grecești, la Biserica „Sf. Ap. Toma” din cartierul Mărăști. Delegația sosește sâmbătă la Cluj, iar moaștele vor fi expuse începând cu ora 17:00, până marți, 8 octombrie.
„Prezența capului Sfântului Apostol Toma, ocrotitorul bisericii noastre, reprezintă un moment istoric și o ocazie rară și binecuvântată. El simbolizează căutarea adevărului cu o inimă sinceră și credința în Hristos Cel înviat. Îi așteptăm cu drag pe toți credincioșii să ni se alăture în rugăciune, atât la slujbele speciale, cât și în momentele de reculegere din biserica noastră, care va fi deschisă nonstop în această perioadă”, a declarat preotul paroh Marius Goga, potrivit știridecluj.ro.