- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa
Spectacolul „Povestea vorbei”, organizat la 170 de ani de la dispariția lui Anton Pann, va avea loc în București pe 22 octombrie la ora 19:00, la Sala de festivități a Școlii Gimnaziale de Arte nr. 5, în Cluj-Napoca pe 24 octombrie la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților, și în Alba Iulia pe 25 octombrie la ora 19:00, la Teatrul de Păpuși „Princhindei”.
Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la moartea lui Anton Pann
„Povestea vorbei” este un spectacol sincretic, care împletește armonios arta teatrală cu muzica și dansul, în vederea creării unei reprezentări complete a cărturarului Anton Pann, personalitate de formație enciclopedică a culturii române, astăzi, când se cuvine să-i eternizăm memoria, la comemorarea a 170 de ani de la trecerea Sa la cele veșnice.
Conturându-se sub forma unei Povești în Poveste, spectacolul se compune din fragmente de text și partituri muzicale create de Anton Pann, cărora actorul Vlad Gălățianu și membrii Ansamblului Cameral de Muzică Veche Anton Pann le vor (re)da aura luminii.
Distribuție:
Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann
- Constantin Răileanu- coordonator, voce, kanun
- Alexandru Stoica- oud
- Andrei Nițescu- violoncel
- Sabin Penea- vioară
- Ghassan Bouz- bendir, riq
- Jovan Sofronievski- ney, clarinet
Vlad Gălățianu- actor
Vanda Ștefănescu- coregraf
Mihai Petrini- dansator
Iulia Andro- dansator
Andrada Pătrânjel- dansator
Anton Pann este cel mai important muzician din Principatele Române, din prima jumătate a secolului al XIX-lea. Cărturar desăvârșit, Anton Pann este considerat un pionier al culturii române, culegând și modelând operele folclorice provenite din zona rurală și urbană.
Spirit filozofic și talentat pedagog, și-a versificat opera în integralitate, astfel încât aceasta să fie accesibilă publicului larg. Cărturarul s-a născut la Sliven, în Imperiul Otoman (astăzi, Bulgaria), la sfârșitul secolului al XVIII-lea, anul nașterii neputând fi precizat cu certitudine. Prodigioasa sa activitate străbate o arie largă de manifestare- a fost muzician, literat, culegător de folclor, compozitor, tipograf, profesor de muzică bisericească și mentor pentru mulți dintre pionierii culturii muzicale religioase și laice din spațiul românesc de la acea vreme.Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann
Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este prima formație din România care a readus în atenția publicului muzica veche românească, interpretarea acesteia având la bază studii de cercetare și amplă teoretizare, astfel creând un curent de inspirație pentru numeroasele ansambluri care, treptat, au început să abordeze piese din repertoriul formației.
Ansamblul este compus din muzicieni profesioniști, specializați în muzica pe care o interpretează, au studii doctorale finalizate sau în curs de derulare, sunt muzicieni de nivel internațional care au cântat pe scene din întreaga lume, în concerte și festivaluri de anvergură.
Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann este singurul ansamblu din Romania care cercetează, orchestrează și interpretează muzica veche, pornind acest demers direct de la manuscrise, proces care permite menținerea rigurozității interpretative, redarea fidelă a elementelor stilistice și a ornamentațiilor specifice, fără a copia alte interpretări. De asemenea, muzicienii utilizează instrumente specifice muzicii interpretate, vitalizând compozițiile, astfel reușind să transmită publicului o muzică, totodată, nouă și captivantă.
Ansamblul a fost singura formație autohtonă invitată să performeze la Festivalul Europalia, în cadrul căruia a prezentat și a reprezentat muzica veche românească, la ediția din 2019. Mai mult decât atât, Ansamblul Anton Pann este singurul ansamblu din lume care a înregistrat toate compozițiile a căror paternitate certă îi este atribuită Prințului Dimitrie Cantemir, fiind și a doua formație din lume care a înregistrat cele mai multe compoziții regăsite în manuscrisul Cantemir. În plus, Anton Pann este singura formație de muzică veche din România ce a creat un spectacol multimedia, în care a combinat video-mappingul cu muzica veche, în proiectul intitulat „Kira Kiralina”.
De asemenea, este singurul ansamblu ce l-a readus la viață pe Prințul Cantemir, prin proiecție holografică, în cadrul amplului turneu Restitutio Cantemir derulat în acest an, în țară și în străinătate, pe scenele din Cracovia, Berlin, Bruxelles, Paris și Iași
▼ Repertoriul ansamblului
Repertoriul ansamblului acoperă o gamă largă de compoziții, din perioada sec. al XVII-lea – al XXI-lea, descoperite, cercetate și interpretate direct din manuscrise, după cum am menționat anterior, de către muzicienii formației. Compozițiile și compozitorii valorizați în munca de cercetare și de interpretare a Ansamblului sunt Dimitrie Cantemir, Sultan Abdul Aziz, Mitropolitul Veniamin Costachi, Codex Valahae, Codex Moldavae, Codex Transilvanae, Euterpe, Pandora, Armonia, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Codex Caioni, Tanbur Cemil Bey, Ali Ufki, Sultanul Murat III, Geogeos Bakanos, Petru Peloponesiu, precum și compoziții anonime ori compoziții proprii. Toate aceste elemente definitorii deosebesc Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann de toate celelalte formații care abordează un repertoriu asemănător, căci maniera de cercetare și interpretare abordată îi conferă unicitate.
▼ Muzicienii
• Dr. Constantin Răileanu – coordonatorul ansamblului, voce, kanun (România) • Dr. Alexandru Stoica – oud (România) • Sabin Penea – vioară (România) • Drd. Andrei Nițescu – cello, anatolian kemane (România) • Ghassan Bouz Jovan Sofronievski- ney, clarinet (Macedonia) – percuție (Liban)
▼ Sound engineer & Management, logistică • Leonidas Palaskas – sound engineer (Grecia) • Dr. Oana Răileanu – tehnic, logistică, project manager (România)