- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
8 octombrie 2024, sărbătoare importantă în calendarul ortodox. Ce sfânt prăznuiesc creștinii astăzi
Pe data de 8 octombrie are loc o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru credincioși. Aceștia le prăznuiesc pe Sfânta Pelaghia și pe Sfânta Taisia, cunoscute pentru frumusețea lor. Cele două au trăit în desfrânare, însă auzind sfaturile primite de la episcopul Non și părintele Pafnutie decid să ia calea credinței. Iată ce trebuie să știi despre cele două sfinte, care sunt sărbătorite azi.
Citește și: Când se deschid cele mai frumoase târguri de Crăciun 2024 din Europa
Cine a fost Sfânta Pelaghia?
Sfânta Pelaghia este sărbătorită în fiecare an la data de 8 octombrie 2024. Aceasta a trăit în secolul al V-lea și se știe despre ea că a fost înzestrată de Dumnezeu cu o frumusețe nemaivăzută. Din păcate, ea și-a folosit o perioadă frumusețea pentru desfrânare, iar în perioda respectivă purta numele Margareta. Viața Sfintei Pelaghia a luat o întorsătură neașteptată atunci când, trecând pe lângă o biserică s-a oprit să asculte predica episcopul Non.
Cuvintele acestuia au avut un impact major asupra ei și au determinat-o să se convertească la creștinism, renunțând astfel la viața trăită în păcat. La momentul respectiv, ea s-a botezat și apoi s-a retras într-o mănăstire din Muntele Măslinilor. La trei ani după ce a luat calea credinței, Iacov, diaconul episcopului Non, a găsit-o decedată și i-a îngropat trupul cu cinste, fiind iertată de păcatele sale.
Citește și: Cum se înțelege, de fapt, Raluca Moianu cu ginerele ei: ”E un bărbat manierat”
Ce trebuie să știi despre Sfânta Taisia?
Odată cu Sfânta Pelaghia este sărbătorită și Sfânta Taisia. Cele două au dus o viață asemănătoare, însă în cele din urmă au luat calea credinței și au murit ca niște sfinte. Sfânta Taisia s-a născut din părinți păgâni, iar mama ei este cea care a dus-o la o casă de desfrânare, unde a distrus sufletele multor oameni folosindu-se de frumusețea sa.
Părintele Pafnutie a fost surprins să afle că tănăra avea frică de Drumnezeu și a îndrumat-o astfel încât să se pocăiască pentru păcatele sale. Ulterior, Sfânta Taisia s-a retras la o mănăstire și timp de 3 ani a locuit într-o chilie, având voie să consume în fiecare zi doar puțină apă și pâine. În cele din urmă, preotul i-a spus că Dumnezeu a iertat-o, iar la 15 zile s-a stins din viață, în urma unei boli cumplite.