- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Imagini spectaculoase de pe litoralul românesc! Valurile mării s-au transformat în adevărate jocuri de lumină
Românii au avut ocazia să urmărească un fenomen inedit toamna aceasta, chiar la malul mării. După lăsarea întunericului, apa a devenit fosforescentă, iar valurile s-au transformat în jocuri de lumini impresionante. Turiștii și localnicii au fotografit fenomenul spectaculos și au postat imaginile în mediul online, unde nu au întârziat să apară aprecierile. Iată cum s-a produs acest fenomen rar în țara noastră.
Imaginile superbe surprinse de turiști și localnici la malul mării
Săptămâna aceasta, turiștii și localnicii de pe litoralul românesc au fost luați prin surprindere de un fenomen inedit. Aceștia s-au strâns în portul Tomis și pe plajele din Constanța, Eforie și Mamaia pentru a admira spectacolul creat de bioluminiscență. Apa a început să strălucească sub privirile lor, iar imaginile surprinse au fost distribuite rapid în mediul online.
Bioluminiscența se produce destul de rar în Marea Neagră și se datorează unor microorganisme, care emit lumină. De obicei, fenomentul are loc pentru a avertiza sau a evita prădătorii, pentru a atrage sau a detecta prada și pentru comunicarea între membrii aceleiași specii. Acesta se produce în zonele cu apă caldă sau în condiții speciale de mediu.
Cum se produce fenomenul spectaculos?
Bioluminiscența a captivat turiștii și localnicii săptămâna aceasta cu jocurile ei impresionante de lumini. Fenomenul poate fi produs de mai multe organisme, printre care licurici, pești sau ciuperci. Iată cum are loc acesta: „Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței. Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină).
În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”, a explicat Meteoplus pe o rețea de socializare.