- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana este prăznuită în fiecare an la data de 29 octombrie 2024. Aceasta este cunoscută drept ocrotitoarea celor care sunt încercați de ispite, dar și a celor care se confruntă cu boli grave. De-a lungul vieții, ea a fost cunoscută și apreciată pentru frumusețea duhovniceacă și trupească. După ce și-a mărturisit credința în Hristos, Sfânta Anastasia a fost supusă unor chinuri cumplite. Iată cu ce s-a confruntat aceasta.
Ce sfânt prăznuiesc creștinii pe 29 octombrie?
Sfânta Mare Muceniță Anastasia Romana este prăznuită la data de 29 octombrie în fiecare an, iar cu aceată ocazie, cei care îi poartă numele își sărbătoresc onomastica. Ea are o poveste de viață impresionantă și dureroasă, deoarece a fost supusă unor chinuri cumplite după ce a declarat că este creștină. Potrivit creștinortodox.ro, Sfânta Anastasia a trăit în vremea împăraților păgâni Deciu și Valerian, iar la vârsta de 3 ani a rămas orfană de ambii părinți.
La vârsta de 20 de ani, cetățenii au aflat de frumusețea ei, iar unii au vrut să o ia de soție, printre care și guvernatorul roman Probus. Acesta a trimis soldați la mănăstire pentru ca Anastasia să fie adusă în fața lui. În acel moment, ea și-a mărturisit credința în Hristos.
Probus a încercat să o ademenească mai întâi, însă ulterior a trecut la amenințări sinistre. „Gata sunt să mor pentru Dumnezeul meu nu doar o dată, ci și de sute de ori, de este cu putință”, i-a spus atunci sfânta.Ulterior, Sfintei Mucenițe Anastasia i-au fost tăiați sânii și limba, a fost bătută cu toiege, iar în cele din urmă i-a fost tăiat capul. Trupul ei a fost lăsat descoperit pentru a fi mâncat de fiare, însă acesta a rămas neatins.
În prezent, moaștele ei se află la Mănăstirea Grigoriu.Rugăciunea care se citește de Sf. Anastasia Romana pentru luminarea minții și liniște sufletească
„Mare Muceniţă a lui Hristos Anastasia, care ai suferit pentru credinţa dreptslăvitoare, învaţă-ne pe noi, cei ce suntem întunecaţi şi fără cunoştinţă, a mărturisi pe Dumnezeu şi a sta neclintit în credinţă.