- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe 8 noiembrie 2024! Românii îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavril, iar cu această ocazie merge la biserică, se roagă, mai ales cei care se confruntă cu probleme de sănătate sau alte suferințe, și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. De asemenea, mulți creștini poartă numele celor doi sfinți, astfel că vineri își vor sărbători onomastica alături de cei dragi. Iată câți români poartă numele Sfinților Mihail și Gavril în 2024.
Citește și: Anamaria Ferentz despre cum vede alegerile în America. Ce spune despre Trump și Kamala
Câți români poartă numele Sfinților Mihail și Gavril?
Pe data de 8 noiembrie, de Sfinții Mihail și Gavril, peste 1.3 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Majoritatea se numesc Mihai/ Mihaela sau Gabriel/ Gabriela, însă există și alte derivate. Pe lista celor care vor primi mesaje și urări din partea apropiaților săptămâna aceasta se află și cei care poartă următoarele nume: Michi, Miki, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Mihoc, Miu, Gabi, Gabiță, Gavrilă și Găbița.
Sfântul Mihail este reprezentat în icoane purtând o sabie de foc, ce semnifică faptul că el este cel care pedepsește păcatul. El este și cel chemat în rugăciuni de persoanele aflate în suferințe sau care se confruntă cu diverse probleme de sănătate. Numele său provine din ebraică și se traduce „cine este ca Dumnezeu?” sau „cine se compară cu Domnul?”, acesta fiind asemenea unei rugăciuni de slavă adusă Domnului, căci nimic nu se compară cu dreptatea, dragostea și puterea sa.
Sfântul Arhanghel Gavril reprezintă bunătatea și milostenia lui Dumnezeu, fiind reprezentat în icoane alături de o floare de crin. El este considerat și protectorul copiilor, femeilor sau al familiilor. Gabri'El înseamnă în evreiește "Dumnezeu a fost puternic", trăgându-se din rădăcina verbala gabar, "a fi puternic", alipita numelui dumnezeiesc El, potrivit creștinortodox.ro.
Citește și: EXCLUSIV! Mihai Trăistariu ţinteşte tot mai sus. A pus la cale un plan care să îi aducă bani frumoși
Cine au fost Sfinții Mihail și Gavril?
Odată cu Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți și ceilalți îngeri, care sunt așezați în 9 cete și au o misiune specială de îndeplinit atât în Cer, cât și pe Pământ. Sfinții arhanghelii sunt Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil şi Varahiil și sunt poziționați în fața Scaunului slavei lui Dumnezeu. Denumirea de „arhanghel” vine din limba greacă și se traduce prin „comandantul îngerilor” sau „căpetenie a îngerilor”.
Sfântul Mihail este cel care a luat cuvântul atunci când îngerii s-au răzvrătit, influențați de Lucifer, cel care a călăuzit familia lui Lot la ieșirea din Sodoma, cel care îl eliberează pe Sfântul Petru din închisoare, dar și cel care vegează asupra poporului lui Israel. De asemenea, el a fost trimis să vegheze la poarta Raiului cu o sabie de foc după ce Adam și Eva au păcătuit. Scriptura arată că cei decedați se vor ridica din morminte atunci când glasul trâmbiței sale se va auzi.
Sfântul Gavril le-a vestit sfinților părinți Ioachim și Ana nașterea Fecioarei Maria. De asemenea, el este și cel care i-a vestit Maicii Domnului că îl va naște pe Iisus Hristos. El este mesagerul veștilor bune și se spune că va vesti și a doua venirea a lui Dumnezeu pe Pământ.