- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși din țara noastră îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavril, cunoscuți drept conducătorii cetelor de îngeri, dar și drept cei care călăuzesc sufletele oamenilor spre Rai. Această dată are o semnificație aparte pentru credincioși, care au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri, mai ales dacă se confruntă cu suferințe sau boli și vor să îi cheme în rugăciuni pe cei doi sfinți. De asemenea, ei trebuie să țină cont și de activitățile care le sunt interzise cu desăvârșire în această zi. Iată ce nu au voie să facă românii în ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavril.
Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavril 2024
Sfinții Mihail și Gavril sunt sărbătoriți în fiecare an la data de 8 noiembrie, iar cu această ocazie românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. În biserici se fac slujbe de pomenire a celor decedați și se spune că este bine ca românii să le dea de pomană oamenilor nevoiași alimente, haine sau alte lucruri de care au nevoie.
De Sfinții Mihail și Gavril, credincioșii ar trebui să aprindă o lumânare în casele lor, deoarece se consideră că lumina ei îi va călăuzi spre Rai atunci când va venit vremea.
În unele zone ale României, la sate, gospodinele pregătesc „turta areților” sau „turta berbecilor” din grâu sau porumb. Aceasta se aruncă în mijlocul unei turme de oi și dacă rămâne cu fața în sus, atunci oile vor avea miei sănătoți, însă dacă rămâne cu fața în jos, mieii vor pieri.Peste un milion de români își sărbătoresc ziua de nume de Sfinții Mihail și Gavril, astfel că pentru ei sărbătoarea este și mai deosebită, deoarece aceștia au ocazia să petreacă alături de cei dragi și primesc felicitări din partea celor care nu pot fi alături de ei.
De asemenea, pe data de 8 noiembrie, finii obișnuiesc să le aducă mici daruri nașilor pentru a marca uniunea specială dintre ei. Se spune că lumânările pe care le aprind în cadrul cununiei religioase sunt simboluri ale celor doi sfinți.Ce nu ai voie să faci de Sfinții Mihai și Gavril?
În ziua în care sunt sărbătoriți Sfinții Mihail și Gavril, credincioșii au și anumite interdicții. Aceștia nu au voie să muncească sub nicio formă, deoarece riscă să aibă parte de chinuri cumplite atunci când vor părăsi această lume. Ei sunt încurajați să amâne treburile, mai mici sau mai grele, și să meargă la biserică pentru a se ruga. Gospodinele nu au voie să spele haine, să coasă sau să facă alte lucruri prin casă. De asemenea, în această zi de mare sărbătoare, creștinii trebuie să se abțină de la bârfe, gânduri necurate, certuri sau vorbe rele, fapte rele față de apropiați, precum și alte lucruri care nu sunt plăcute lui Dumnezeu.