- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ce pensie primea Mircea Diaconu după o carieră artistică strălucită de peste 5 decenii?
Mircea Diaconu, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din teatrul și filmul românesc, s-a stins din viață la 74 de ani după ce s-a confruntat o lungă perioadă cu probleme grave de sănătate. Acestea suferea de cancer la colon, iar recent fusese internat la Spitalul Fundeni. Marele actor a lăsat în urmă o carieră de peste 5 decenii, marcată de interpretări memorabile și roluri emblematice. Iată ce pensie colosală primea acesta după ani grei petrecuți în lumina reflectoarelor.
Citește și: Cine moștenește averea lui Mircea Diaconu
Ce pensie avea Mircea Diaconu?
Este doliu în lumea teatrului după ce Mircea Diaconu s-a stins din viață cu doar câteva zile înainte să împlinească 75 de ani. Fanii actorului și familia se pregătesc să-l conducă pe ultimul drum marți, 17 decembrie, la cimitirul din Săftica.
„Drum lin, Mircea Diaconu!
Actorul Mircea Diaconu, artist emblematic al teatrului și al filmului românesc, al cărui destin este strâns legat de cel al Teatrului Nottara, unde a fost actor între anii 1982 și 1990 și pe care l-a condus timp de un deceniu, din 2001 până în 2011, s-a stins din viață, pe 14 decembrie 2024, la 74 de ani, cu zece zile înainte să împlinească 75 de ani.
Teatrul Nottara își exprimă regretul profund față de dispariția unui mare artist. Trupul actorului va fi depus în foaierul Sălii „Horia Lovinescu”, luni 16 decembrie, între orele 11.30 și 16.00, unde toți cei care l-au îndrăgit vor putea să-i aducă un ultim omagiu.
Începând cu ora 19.00, priveghiul va avea loc la Biserica „Sf. Treime” din Săftica, Balotești. Înmormântarea va avea loc marți, 17 decembrie, ora 12.00, la Cimitirul „Sf. Treime” din Săftica, Balotești”, a fost mesajul transmis de Teatrul Nottara pe Facebook.
Mircea Diaconu avea o situație stabilă pe plan financiar datorită pensiilor generoase și a altor venituri pe care le încasa. Potrivit cancan.ro, în 2019, actorul încasa o pensie de vârstă de 37.752 lei pe an și o pensie de merit în valoare de 52.092 lei pe an, datorită contribuțiilor sale artistice. Din activitatea de europarlamentar, el obținea 81.239 de euro anual, la care se adăugau și diverse rambursări și deconturi în valoare de 69.674
Cariera lui Mircea Diaconu
Mircea Diaconu rămâne în istoria teatrului şi cinematografiei româneşti, după o carieră de peste 50 de ani, ca Brânzovenescu din spectacolul „O scrisoare pierdută”, taximetristul Radu Petrescu din filmul „Buletin de Bucureşti” sau profesorul Ovidiu Gorea din remarcabilul „Filantropica” sau Iordache în „De ce trag clopotele, Mitică?”. Ştefan Bănică spune despre Mircea Diaconu că acesta „a fost şi rămâne un uriaş actor în film şi în teatru, poate primul actor din filmul românesc care a abordat stilul “minimalist“, relatează news.ro.
Mircea Diaconu și-a făcut debutul în teatru în 1970, cu cu „Harfa de iarbă” de Truman Capote, și un an mai târziu în cinematografie, cu filmul „Nunta de piatră”, după Ion Agârbiceanu. Actorul a fost angajat inițial la Teatrul Bulandra, însă a renunțat 10 ani mai târziu și s-a angajat la Teatru Nottara, unde a fost director. În perioada regimului comunist, pasiunea sa l-a purtat în Italia, Spania, Kazahstan și în Statele Unite ale Americii, chiar dacă oamenilor obișnuiți le era interzis să plece din țară. La un moment dat a primit invitația de a rămâne în ”Cetatea Filmului”, însă a refuzat și s-a întors în România.
De asemenea, Mircea Diaconu s-a implicat și în politică, fiind senator, ministru al culturii, europarlamentar și candidat la Președinția României. Acesta a luat parte la multiple proiecte pentru îmbunătățirea vieții culturale și sociale