Registrul Auto Român (RAR) a oferit, recent, anumite clarificări privind procedura de recuperare a talonului auto după ce mai mulți șoferi s-au prezentat la instituție, fără să știe care sunt, de fapt, atribuțiile sale.
RAR a făcut un anunț important pentru români după ce mai mulți șoferi au perceput eronat atribuțiile instituției. Reprezentanții au specificat în mediul online că aceasta nu are autoritatea de a opri vehicule în trafic și nici de a reține certificatul de înmatriculare. De asemenea, RAR a explicat că aceste acțiuni țin de Poliția Rutieră. În cazul controalelor mixte RAR-Poliție Rutieră, reprezentanții instituției realizează doar verificări tehnice ale vehiculului, iar polițiștii sunt cei care aplică sancțiunile acolo unde este cazul.
„«Am venit la RAR ca să-mi recuperez talonul» este expresia pe care o auzim cel mai des de la cei care ajung într-o reprezentanță pentru verificările în vederea redobândirii certificatului de înmatriculare, indiferent de motivul pentru care acesta a fost reținut în trafic de polițiștii rutieri: lipsă ITP sau defecțiuni tehnice. Vrem să fiți informați și să aveți o imagine clară asupra a ceea ce intră în atribuțiile Registrului Auto Român.
În 2025, șoferii se pot alege cu amenzi usturătoare pentru lipsa certificatului de înmatriculare. Potrivit Codului Rutier, acestea pot ajunge la 1.600 de lei.
Citește și: Cine este artistul român, mort după ce mașina sa a fost lovită de un tren în Marea Britanie
Șoferii trebuie să se prezintă la Registrul Auto Român dacă certificatul de înmatriculare le-a fost reținut pentru lipsa Inspecției Tehnice Periodice (ITP) sau în urma depistării anumitor defecțiuni. Pentru lipsă ITP, vehiculul trebuie să treacă de o verificare tehnică la RAR, conform RNTR 1. Dacă acesta este considerat admis, atunci se eliberează dovada în baza căreia se restituie talonul, conform capital.ro.
În cazul defecțiunilor tehnice, RAR verifică doar dacă acestea au fost remediate. Certificatul se restituie șoferului după ce reprezentantul RAR trece constatările, în urma verificărilor, pe dovada înlocuitoare a documentului. De asemenea, se fotografiază elementele reparate.
Românii care se prezintă la RAR trebuie să aducă următoarele documente:
cartea de Identitate a Vehiculului;
dovada reținerii certificatului de înmatriculare în original (sau o declarație notarială în cazul în care a fost pierdută);
raportul cu constatările făcute în timpul controlului tehnic în trafic (doar în cazul în care CI a fost reținut în urma verificărilor efectuate de un echipaj mixt RAR-Poliția Rutieră);
cererea de activitate RAR (se va completa olograf de solicitant pe propria sa răspundere și va fi semnată în prezenţa angajatului RAR care efectuează prestaţia);
documentul de identitate al persoanei care solicită activitatea.
Șoferii care își aduc în țară vehicule din alte state din Uniunea Europeană sau din afara acesteia, trebuie să facă o programare la RAR în vederea efecturării unor controale riguroase pentru a verifica dacă acestea respectă normele în vigoare.