Regele Charles a fost confruntat de senatoarea independentă și activistă indigenă Lidia Thorpe în timpul unei vizite oficiale în Parlamentul din Canberra, luni. În cadrul discursului său, Charles și-a exprimat „respectul faţă de proprietarii tradiţionali ai pământurilor”, dar după ce a terminat de vorbit, Thorpe a intervenit, acuzându-l de „genocid” împotriva poporului indigen din Australia.
Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia
Lidia Thorpe, cunoscută pentru activismul său împotriva colonizării Australiei, a strigat către Regele Charles: „Aţi comis un genocid împotriva poporului nostru. Daţi-ne pământul înapoi. Daţi-ne ceea ce ne-aţi furat- oasele noastre, craniile noastre, copiii noştri, oamenii noştri. Ne-aţi distrus pământul. Daţi-ne un tratat. Vrem un tratat”. Senatoarea a fost împiedicată să se apropie de monarh și a fost escortată afară din sală.
Regele Charles a rămas calm, discutând cu prim-ministrul australian Anthony Albanese, aparent netulburat de incident. Lidia Thorpe a reiterat, într-o declarație ulterioară, că încarcerarea și violența provocate de colonizare nu vor putea fi soluționate decât printr-un tratat naţional între guvernul australian și populaţia indigenă, un demers esențial pentru drepturile băștinașilor. Incidentul a fost catalogat de fostul prim-ministru Tony Abbott, prezent la eveniment, drept „exhibiţionism politic nefericit”. Totuși, protestul lui Thorpe a fost o excepție într-o zi în care majoritatea demnitarilor și simpatizanților prezenți au adus omagii regelui Charles și reginei Camilla.
O sursă din Palat a transmis că regele și regina sunt recunoscători pentru primirea călduroasă pe care au primit-o în Australia, exprimându-și regretul că nu au avut ocazia să vorbească personal cu toți cei prezenți.
„Căldura și amploarea primirii au fost cu adevărat impresionante”, a transmis Palatul. Premierul Anthony Albanese, care a vorbit la eveniment, a exprimat respectul australian pentru monarhul britanic și a precizat despre contribuțiile lui Charles în domeniul protejării mediului și în combaterea schimbărilor climatice. Deși Albanese și o parte din partidul său susțin transformarea Australiei într-o republică, discursul său a făcut doar o referire trecătoare la această cauză. „Australia pe care aţi cunoscut-o prima dată a crescut şi a evoluat în atât de multe feluri. Cu toate acestea, legăturile noastre de respect şi afecţiune s-au maturizat- şi au rezistat”, a spus premierul. Deși inițial Albanese a avut planuri pentru un referendum privind transformarea Australiei într-o republică, acestea au fost suspendate după ce o consultare publică pentru crearea unui organism consultativ pentru indigeni a fost respinsă. Vizita la Parlament a fost precedată de o excursie la Memorialul Australian al Războiului din Canberra, unde cuplul regal a fost întâmpinat de o mulțime entuziastă și de o alpaca numită Hephner. Alpaca de nouă ani, îmbrăcată într-un costum cu coroană, a atras atenția tuturor, inclusiv a regelui Charles. Proprietarul alpaca-ei, Robert Fletcher, a mărturisit că a așteptat ore întregi alături de Hephner pentru a-l saluta pe rege. „Un rege întâlneşte un alt rege”, a spus Fletcher, referindu-se la alpaca sa, numită după Hugh Hefner, fondatorul Playboy. În timpul unei plimbări de 30 de minute, Charles s-a oprit pentru a mângâia alpaca, dar s-a retras râzând când Hephner a pufnit în fața lui. După vizita din Canberra, Regele Charles și Regina Camilla își continuă marți turneul oficial în Sydney, urmând ca ulterior să se îndrepte spre Samoa, pentru o reuniune a țărilor din Commonwealth-ul britanic.
Harry și Meghan au luat o decizie surprinzătoare după ce au fost evacuați din reședința lor din Windsor. Unde vor locui cei doi atunci când vor veni în Europa?