• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Reguli de călătorie în Europa! În ce ţări se cere certificatul verde de vaccinare?! Reguli de intrare în țară

Reguli de călătorie în Europa! În ce ţări se cere certificatul verde de vaccinare?! Reguli de intrare în țară
Reguli de călătorie în Europa  [Sursa foto: PixaBay]
Care sunt regulile de ciruclație pentru fieacare țară din Europa în parte. Iată unde se poate călători fără niciun fel de restricție

Măsurile de restricție pentru coronavirus s-au mai limitat în fiecare țară odată cu intrarea în cel de-al treilea an de pandemie. Totodată, apariția omicromu-ului forma de virus care se răspândește mai ușor, dar este mai blândă, oamenii sunt mai încrezători și este mult mai ușor să călătorești.

Reguli de călătorie în Europa! În ce ţări se cere certificatul verde de vaccinare?! Reguli de intrare în țară
Reguli de călătorie în Europa[Sursa foto: PixaBay]

Foarte multe țări din Europa au făcut schimbări majore în privința regulilor de intrare în țară, state precum Danemarca, Olanda, Letonia, Norvegia și Polonia fiind o parte dintre țările în care se poate circula fără restricții.

În plus, de la 1 februarie 2022, sunt în vigoare noi norme care stabilesc o perioadă obligatorie de acceptare de 9 luni de la administrarea ultimei doze de vaccin pentru certificatele de vaccinare utilizate pentru călătoriile în interiorul UE (certificatul digital COVID al UE).

Citeste si: Boris Johnson va fi amendat pentru petrecerile din pandemie de la sediul guvernului britanic

Reguli de intrare în țară pentru fiecare stat din Europa

Radio Impuls vă prezintă în continuare, care sunt regulile de călătorie pentru fiecare stat european în parte.

ALBANIA

În Albania se mențin restricțiile de circulație pe timp de noapte( între orele 23:00 la 6:00), dar și obligativitatea purtării măștii în interior și în mijloacele de transport în comun.
nu există restricții de circulație în țară.

Toți cetățenii străini cu vârsta de peste 6 ani trebuie să aibă la intrarea în țară unul dintre următoarele documente:

  • o dovadă de vaccinare sau
  • un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de 72 de ore înainte de sosire sau
  • un test rapid de antigen efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte de sosire sau
  • dovada că ați avut COVID-19 în ultimele șase luni. 

ANDORRA 

Andorra cere respectarea distanței sociale, dar și purtarea măștii de protecție în spațiile închise.

Pentru că este necesar să treci prin Spania sau prin Franța pentru a ajunge în Andorra, este necesar să verifici și regulile de circulație pentru una dintre aceste țări. 

Dacă intenționezi să mergi în această țară trebuie să prezinți unul dintre aceste documente:

  • un certificat de vaccinare,
  • un rezultat negativ al testului PCR sau al testului rapid/ sau
  • dovada că au trecut prin boală 

AUSTRIA 

Cei care își doresc să călătorească în Austria trebuie să prezinte Certifactul verde care atestă fie vaccinarea, fie trecerea prin boală sau un Test PCR negativ. Important de știut este că la restaurante și cluburi poți intra doar dacă prezinți dovada vaccinării sau a trecerii prin boală.  

Dacă călătoriți dintr-o țară care nu se află pe lista „verde” a Austriei, va trebui să completați un formular de autorizare prealabilă a călătoriei. Mai multe detalii,  aici.

BELARUS

Momentan, în Belarus sunt interzise călătoriile pe cale terestră, din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. Pe cale aeriană sunt permise cu anumite restricții. Poți călători cu certificat verde covid. Cei care nu sunt vacinați trebuie să prezinte test PCR negativ. Măștile sunt obligatorii în mijloacele de transport în comun. 

BELGIA 

Pentru a ajunge în Belgia trebuie să prezinți un certificat verde COVID, însă nu mai este nevoie de el pentru accesul în baruri, restaurante și cafenele. Măștile rămân obligatorii în spațiile închise, cum ar fi magazinele, lăcașurile de cult și mijloacele de transport în comun. Cei care intră în țară trebuie să completeze un formular de localizare a pasagerilor, cu excepția celor care rămân în Belgia pentru mai puțin de 48 de ore.
Regulile privind testarea și carantinarea depind în funcție de statul din care vine fiecare. Astfel, pentru a te asigura că poți călători în siguranță în Belgia, dă o geană pe site-ul oficial al guvernului

BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA

Bosnia-Herțegovina cere un rezultat negativ al PCR, eliberat cu cel puțin 48 de ore înainte de călătorie, sau o dovadă de vaccinare. Purtarea măștii este încă obligatorie spațiile publice exterioare și interioare și în mijloacele de transport în comun. Pentru a fi la curent cu noile actualizări intră pe site-ul poliției de frontieră.

BULGARIA

Bulgaria nu este prea prietenoasă din punct de vedere al primirii de turiști. Statul aplică un sistem de coduri de culori pentru călătoriile din străinătate. Există o categorie „roșu închis”, cu cerințe mai stricte pentru intrare.

Pentru a intra în Bulgaria este necesar un  test PCR COVID-19  negativ, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. Sectorul de agrement și de divertisment este fie blocat, fie funcționează la capacitate redusă. 

CEHIA 

Toți călătorii sunt obligați să completeze  formularul de localizare  a pasagerilor și să îl prezinte la sosire. Republica Cehă separă țările în categorii cu cerințe de intrare diferite, listele complete sunt disponibile  aici.

CIPRU

Călătorii nevaccinați din țările de pe „lista roșie”, pe care sunt incluse majoritatea statelor membre UE, trebuie să se supună unor cerințe duble de testare pentru a intra în Cipru. Astfel:

  • Toți călătorii care au împlinit 12 ani trebuie să efectueze un test PCR la sosirea pe aeroportul din Cipru, care trebuie plătit de către pasager. În cazul în care testul este pozitiv, turiștii trebuie să rămână izolați și vor primi instrucțiuni din partea Ministerului cipriot al Sănătății.
  • Turiștilor li se poate cere să facă un alt test rapid COVID la 72 de ore după sosire. Acesta va fi gratuit pentru toți pasagerii care prezintă biletul de călătorie. Persoanele care au făcut doza booster sunt scutite de acest test. 

În spațiul public este necesară purtarea măștii de protecție. Începând cu 18 aprilie, listele de clasificare a țărilor pe culori vor fi eliminate, iar călătorii vaccinați nu vor mai fi obligați să dețină un CyprusFlightPass. Persoanele care nu au fost vaccinate sau care nu au booster vor trebui să prezinte în continuare un test PCR negativ (efectuat în ultimele 72 de ore) sau un test rapid (efectuat în ultimele 24 de ore).

CROAȚIA

Cetățenii care vor să intre în Croația și vin dintr-o țară care se află pe „lista verde” pot intra în Croația, dacă prezintă un test PCR negativ efectuat cu 48 de ore înainte de plecare sau un certificat de vaccinare. În caz contrar, călătorii au obligația de a se izola timp de 7 zile la sosirea în Croația. Această izolare poate fi scurtată după un test PCR sau test rapid negativ efectuat în Croația.
Danemarca a renunțat complet la măsurile de restricție. Nu se cere deloc certificat verde. Toate restricțiile interne privind COVID-19 au fost ridicate. Măștile nu mai sunt obligatorii și nu va mai fi nevoie să prezentați un certificat digital COVID pentru a intra în restaurante, muzee și baruri.

ELVEȚIA

Poți călători în Elveția cu certificatul digital COVID al UE. Nu este nevoie de test PCR dacă ești vaccinat sau trecut prin boală. Persoanele care sosesc din afara spațiului Schengen nu au voie să intre în țară, cu excepția cazului în care vin la muncă sau au motive excepționale.

ESTONIA

Se va aplica o perioadă de carantină de 10 zile dacă sosiți dintr-o țară din UE/SEE cu o rată de infecție mai mare de 150 de cazuri la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Documentele de călătorie și simptomele medicale sunt verificate la frontiere.

FINLANDA

Vizitatorii din țările care nu fac parte din UE și din spațiul Schengen vor trebui să prezinte dovada unei vaccinări complete sau dovada că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

FRANȚA

Vizitatorii nevaccinați din UE trebuie să prezinte un test negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie. Vizitatorii nevaccinați din țările aflate pe lista portocalie a Franței vor trebui în continuare să prezinte un motiv întemeiat pentru a călători în această țară.
Franța a eliminat obligativitatea de a prezenta un pașaport COVID pentru intrare în majoritatea localurilor și la evenimente

GERMANIA

Germania cere un „certificat verde” pentru intrarea în spațiile publice. Turiștii nevaccinați trebuie să prezinte un test COVID negativ.

GRECIA

Pentru a intra în țară trebuie să prezinți certificat verde. Călătorii nevaccinați vor avea în continuare nevoie de un test PCR negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de sosire sau de un test rapid antigen efectuat cu 24 de ore înainte. Plajele sunt deschise, dar oamenii trebuie să păstreze distanța. Purtarea măștii este obligatorie în spațiile închise.

IRLANDA

Nu mai sunt restricții de intrare în țară, însă doar persoanele care sunt complet vaccinate sau care au dovada trecerii prin boală în ultimele șase luni vor putea să intre în spații închise din industria ospitalității.

ITALIA

Turiștii complet vaccinați trebuie să prezinte doar dovada de vaccinare; în caz contrar, este necesar un test COVID negativ. Nu va mai fi necesară utilizarea măștilor în spațiile închise sau în transportul public, începând cu 1 mai, cel mai probabil. Atât rezidenții, cât și vizitatorii au nevoie de un „super-permis verde” pentru a intra în hoteluri, baruri, restaurante, cafenele, pentru a folosi transportul public și pentru majoritatea localurilor în interior. Super permisul verde se acordă doar persoanelor care au schema completă de vaccinare.

ISLANDA

Islanda a renunțat la toate restricțiile, interne și la frontieră

KOSOVO

Toate persoanele care sosesc în Kosovo trebuie să demonstreze că au fie trei doze de vaccin COVID-19, fie dovada a două doze și un test PCR negativ efectuat în termen de 48 de ore de la sosire. Personalul medical este prezent la punctele de trecere a frontierei și este posibil să fiți supus unui control medical, în special dacă prezentați simptome de COVID-19.

LETONIA 

Toți călătorii sunt acum bineveniți în Letonia, indiferent de statutul de vaccinare și fără a fi nevoie să efectueze un test Covid. 

LIECHTENSTEIN

Industria turismului funcționează, iar în spațiile publice se aplică măsurile COVID-19 obișnuite, cum ar fi purtarea măștilor și distanțarea socială.

Liechtenstein urmează sfaturile de călătorie ale Elveției, iar informații despre călătorii în ambele țări pot fi găsite  aici.

LITUANIA

Călătorii din UE, Regatul Unit, Elveția, Andorra, Monaco, Vatican și San Marino nu mai au nevoie de un test pentru a intra în Lituania, indiferent de statutul lor de vaccinare sau dacă au trecut prin boală. Pasagerii din aceste țări nu mai trebuie să completeze nici formularul special.

Cetățenii străini din țările terțe, cu excepția celor enumerate mai sus, trebuie să completeze un formular de înregistrare online cu cel puțin 24 de ore înainte de a începe călătoria spre Lituania.

LUXEMBURG

Cetățenii din țări terțe nu au voie să vină în Luxemburg din motive neesențiale- această regulă va rămâne în vigoare până la 30 iunie. Prin „cetățeni ai țărilor terțe” se înțeleg cetățenii din afara Uniunii Europene/Schengen, San Marino, Andorra, Monaco și Vatican.

Luxemburgul cere un „permis verde” pentru accesul în spațiile publice. 

MACEDONIA DE NORD

Graniţele sunt deschise în Macedonia de Nord. Barurile, restaurantele și cafenelele sunt deschise, cu măsuri de distanțare socială și măsuri suplimentare de igienă. La fel, magazinele și sectorul serviciilor. 

MALTA

Toți pasagerii trebuie să completeze un formular de localizare înainte de a călători în Malta. Cei care sosesc din țările aflate pe lista roșie trebuie să prezinte un certificat de vaccinare recunoscut. Persoanele nevaccinate trebuie să prezinte doar un test PCR valabil sau o dovadă de trecere prin boală. Testul PCR trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de sosire, iar dovada trecerii prin boală nu poate fi mai veche de 180 de zile. 

MAREA BRITANIE

Regatul Unit a eliminat toate restricțiile de călătorie pentru persoanele care sosesc din alte țări. Călătorii nu mai sunt obligați să completeze formularul de localizare a pasagerilor (PLF) sau să prezinte un rezultat negativ la sosirea în Marea Britanie. Măștile nu mai sunt obligatorii în localurile din Marea Britanie 

Reguli de călătorie în Europa! În ce ţări se cere certificatul verde de vaccinare?! Reguli de intrare în țară
Reguli de călătorie în Europa [Sursa foto: PixaBay]

MOLDOVA

În Moldova nu mai este nicio restricţie în ceea ce priveşte coronavirusul. Actualizări periodice privind restricțiile de călătorie, care depind de locul de unde călătoriți, sunt disponibile pe  site-ul Poliției de Frontieră.

MONACO

 Este deschis pentru turiști și urmează sistemul UE de clasificare a țărilor pentru a determina restricțiile la sosire. Turiştii trebuie să prezinte un test PCR negativ la intrarea în țară. În caz contrar, trebuie să stea în carantină. 

MUNTENEGRU

Pentru a putea intra în Muntenegru este nevoie de un test PCR negativ efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie sau dovada trecerii prin boală sau dovada vaccinării complete cu un vaccin aprobat de UE. În caz contrat este nevoie să se stea în izolare pentru 14 zile. 

NORVEGIA

În Norvegia nu mai este nicio restricție de călătorie, însă toți cei ajungi în țară trebuie să completeze un formular de înregistrare online înainte de sosire. Măștile sunt recomandate în spațiile publice pentru toți cei cu vârsta de peste 12 ani, cu excepția cazurilor motivate medical.

OLANDA

În Olanda s-au eliminat restricțiile impuse în pandemie, însă este în continuare obligatorie masca de protecție. 

POLONIA

Și Polonia a eliminat toate regulile de intrare atât pentru călătorii din UE, cât și pentru cei din afara UE. Masca de protecție nu mai este obligatorie.

PORTUGALIA

Călătoriile din țările din afara UE/SEE (cu excepția Regatului Unit și a altor câteva țări) sunt permise numai în scopuri esențiale. Intrarea în restaurante, baruri, cluburi, locuri turistice și locuri de cazare se face fără restricții. 

ROMÂNIA

În Romania nu mai sunt restricții în vigoare și nici nu mai este nevoie ca turiștii să completeze acel formular de localizare. Hotelurile, pensiunile și alte unități de cazare turistică, dar și muzeele sunt deschise, cu măsuri de prevenție COVID-19. 

RUSIA

Nu se recomandă călătoriile în Rusia, din cauza indisponibilății zborurilor pentru întoarcerea în Europa și a volatilității crescute a economiei rusești. Însă, dacă totuși trebuie să ajungi în Rusia, este necesar să știi următoarele: 

- persoanele care sosesc în Rusia vor fi supuse unui control al temperaturii

- trebuie să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 48 de ore înainte de sosire. Acest lucru se aplică indiferent de statutul de vaccinare

- pasagerii străini trebuie să completeze un formular de călătorie înainte de sosirea în Rusia. Acestea sunt de obicei înmânate de către echipaj 

SAN MARINO

În cazul în care intrați în San Marino prin Italia, trebuie să verficați regulile de călătorie de acolo. Restaurantele, barurile, cafenelele și alte facilități de agrement sunt deschise, însă se aplică măsuri de distanțare socială. Adunările în grup mai mare de zece persoane sunt interzise în continuare. 

SERBIA

Persoanele care sosesc în această țară trebuie să prezinte un certificat verde valabil. În caz contrar, vor sta în carantină timp de zece zile. Călătorii care sosesc din țări cu risc ridicat trebuie să se autoizoleze și să facă testele obligatorii în termen de 24 de ore și după 7 zile de la sosire. De asemenea, aceștia vor trebui să se înregistreze pe portalul e-Sănătate al Serbiei.

Restaurantele, cafenelele și barurile au voie să servească clienții în spațiile exterioare și în interior la capacitate redusă.

SLOVACIA

Călătorii vor trebui să își înregistreze sosirea prin intermediul unui formular online. Cei care vin din Marea Britanie pot intra în țară doar dacă sunt vaccinați cu schema completă. Mai multe detalii se pot regăsi și aici.

SLOVENIA

Sunt deschise granițele pentru toate persoanele, indiferent că sunt sau nu vaccinate.

Restricțiile COVID-19 variază, în schimb, în funcție de municipalități. Mai multe informații se pot regăsi  aici.

SPANIA

Este nevoie de certificat verde covid, însă acum se acceptă şi teste antigen, nu doar cele PCR. Dacă ultima vaccinare a avut loc cu mai mult de 270 de zile în urmă, veți avea nevoie, de asemenea, de doza booster pentru a intra în țară, altfel veți fi considerat nevaccinat. 

SUEDIA

În Suedia nu mai este nevoie de certificat verde la întrarea în ţară şi nici pentru intarea în restaurante, baruri sau cluburi. 

TURCIA

În Turcia este obligatorie purtarea măştii de protecţie şi se cere certificat verde covid. Toți cei care sosesc vor fi supuși unui control medical pentru depistarea simptomelor de COVID, inclusiv verificarea temperaturii, și li se poate cere să efectueze un test PCR aleatoriu la sosire. 

UCRAINA

În Ucraina nu este recomandată călătoria având în vedere contextul politic actual. 

UNGARIA

În Ungaria oamenii sunt obligaţi să poarte mască de protecţie în în spitale și în instituții sociale, dar şi în mijloacele de transport în comun. Nu mai sunt restricții de circulație. Magazinele și furnizorii de servicii funcționează în mod normal. 

VATICAN

În Vatican se poate circula fără niciun fel de restricţii în urma relaxării restricțiilor de călătorie impuse de Italia.