• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri mondene

Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip. Totul despre mariajul lor de 73 de ani

Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip. Totul despre mariajul lor de 73 de ani
Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip
Regina Elisabeta și Prințul Philip au fost împreună 73 de ani. S-au întâlnit la vârste fragede și a fost dragoste la prima vedere.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au avut una dintre cele mai durabile romanțe regale din toate timpurile.

„Ea s-a îndrăgostit la 18 ani și nu s-a uitat niciodată la altcineva”, a spus Sally Bedell Smith, autoarea cărții Elizabeth the Queen, pentru PEOPLE.

După cum este descris în filmul The Crown de la Netflix, Elizabeth a luptat să se căsătorească cu Philip împotriva opoziției altora din Casa Regală.

Motivele pentru care membrii casei regale se opuneau erau legate de faptul că erau veri de gradul trei, dar și pentru că avea relații naziste. Poate că o parte din ceea ce a atras-o pe regina la Philip a fost că nu a încercat prea mult să-i impresioneze pe alții, a remarcat Ford.

„Era un tânăr marinar perfect natural și foarte îndrăgostit de fata casei”, a spus Ford. „Dar el nu s-a încântat în niciun fel pe bătrâni și nu a spus: „Ce soț potrivit voi fi”.

Era în mare măsură propriul său om” 

Citeste si: Prințul William, dezvăluiri emoționante după ce a mers în spatele sicriului bunicii sale, Regina Elisabeta a II-a: „Mi-a stârnit niște amintiri”

Evoluția relației dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip

Cuplul a fost căsătorit timp de 73 de ani până la moartea lui Philip, în aprilie 2021, la 99 de ani.

Regina Elisabeta a murit la vârsta de 96 de ani pe 8 septembrie 2022 și a rămas devotată memoriei soțului ei până la sfârșit. Iată toate detaliile despre povestea de dragoste a celor doi: 

1934: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip se întâlnesc pentru prima dată. Atunci Prințesa Elisabeta l-a cunoscut pe Prințul Philip în 1934, când acesta avea 13 ani, iar ea doar 8 ani. Întâlnirea a avut loc la o nunta prințesei Marina a Greciei și a Danemarcei (verișoara lui Philip) cu prințul George, duce de Kent (unchiul Elisabetei). 

Iulie 1939: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip se întâlnesc din nou- și ea se îndrăgostește. La cinci ani de la prima lor întâlnire Prințesa Elisabeta și Prințul Philip, pe atunci în vârstă de 18 ani, s-au întâlnit din nou cu Regele George al VI-lea, Regina Mamă și Prințesa Margareta la Britannia Royal Naval College, Dartmouth, din Devon. Elizabeth avea să spună mai târziu că atunci s-a îndrăgostit de Philip, iar perechea a început să facă schimb de scrisori în mod regulat.

Se pare că ea „nu a avut niciodată ochi pentru altcineva” din acel moment înainte. 

Citeste si: Înmormântarea Reginei Elisabeta a II-a, LIVE. Ceremonia are loc la Westminster Abbey

Octombrie 1946:  Apar primele zvonuri despre relația dintre Prințesa Elisabeta și Prințul Philip. Deși Elizabeth a fost mult timp îndrăgostită de Philip în privat, abia la nunta din octombrie 1946 a verișoarei lor comune, Lady Patricia Mountbatten, au început să se vorbească în public despre o potențială dragoste între ei. Elizabeth și Philip au servit fiecare ca membri ai petrecerii de mireasă, iar un fotograf a făcut o poză cu perechea închizând ochii.

9 iulie 1947: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip își anunță logodna. Se pare că Filip i-a cerut regelui George al VI-lea mâna Elisabetei în vara anului 1946. Cuplul a amânat să facă logodna publică până când prințesa a împlinit 21 de ani. Philip și Elizabeth și-au anunțat logodna pe 9 iulie 1947. În aceeași lună în care și-au anunțat logodna, Philip și Elizabeth au împărtășit și primul lor dans la un eveniment public. Cei doi au fost fotografiați valsând la sălile de adunare din Edinburgh, Scoția.

3 octombrie 1947: Prințul Philip este botezat în Biserica Angliei. Filip a renunțat la titlurile regale daneze și grecești înainte de căsătoria cu Elisabeta și mai era un pas pe care trebuia să-l facă înainte de nunta lor: să devină membru al Bisericii Angliei. The New York Times a raportat că Filip fusese botezat în Biserica Ortodoxă Greacă, iar Arhiepiscopul de Canterbury l-a primit pe deplin pe Filip, care se considera anglican de ani de zile, în Biserica Angliei pe 3 octombrie 1947.

20 noiembrie 1947: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip s-au căsătorit

Prințesa Elisabeta și Prințul Philip s-au căsătorit pe 20 noiembrie 1947. Ceremonia, desfășurată la Westminster Abbey din Londra, a avut 2.500 de invitați. Lady Pamela Hicks, care a servit ca domnișoară de onoare pentru nuntă, a spus mai târziu despre pereche: „Ma pot gândi la foarte puține cupluri la fel de unite ca ele”.

Noiembrie 1947: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip se bucură de luna de miere la Broadlands din Hampshire, Anglia, care a fost casa unchiului lui Philip, Earl Mountbatten. 

14 noiembrie 1948: S-a născut prințul Charles 

Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip. Totul despre mariajul lor de 73 de ani
Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip [Sursa foto: People ]

1949: Prințesa Elisabeta și Prințul Philip se mută în Malta.  Cariera navală a lui Philip i-a dus pe noii căsătoriți în Malta în 1949. Prințesa Elisabeta și Philip au locuit în Villa Guardamangia, lângă capitala Valetta, până în 1951. Potrivit lui Tatler, lui Elizabeth i-a plăcut să trăiască ca o soție navală „obișnuită” în timpul scurtului lor timp în țară.

15 august 1950: S-a născut prințesa Anne 

6 februarie 1952: Elisabeta devine regină

Când regele George al VI-lea a murit pe 6 februarie 1952, Prințesa Elisabeta, pe atunci în vârstă de 25 de ani, a devenit Regina Elisabeta a II-a. La momentul morții regelui George al VI-lea, Elisabeta și Filip se aflau într-o excursie de safari în Kenya.

Titlul lui Philip nu s-a schimbat, deoarece nu a fost numit Rege Consort, dar și-a părăsit cariera militară pentru a o susține pe Elizabeth. Noua regină, Philip și copiii lor s-au mutat de la Clarence House la Palatul Buckingham.

Prințul William a spus mai târziu despre Philip că și-a lăsat în urmă zilele marinei sale: „Unul dintre lucrurile pentru care îl admir cu adevărat este faptul că a renunțat la o carieră militară foarte, foarte de succes pentru a fi consoarta reginei și a o susține și a intra în serviciu și datoria într-un mod diferit. Pe atunci era foarte mult o lume a bărbaților. Așa că pentru un bărbat să renunțe la cariera pentru a susține o femeie, deși Regina, a fost încă un pas destul de mare."

2 iunie 1953: Elisabeta este încoronată Regină 

Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată oficial la Westminster Abbey pe 2 iunie 1953, la mai bine de un an după ce a preluat tronul. După arhiepiscopul de Canterbury, Filip a fost primul care a îngenuncheat în onoarea noului monarh, angajându-se să-i fie „leggeman” pe viață. Peste 8.000 de persoane au participat la încoronarea ei, inclusiv prim-ministrul Winston Churchill și prințul Charles, în vârstă de 4 ani.

Februarie 1960: Regina Elisabeta anunță noile nume de familie ale descendenților săi
Încălcând oarecum de tradiția regală, regina Elisabeta a anunțat la începutul lunii februarie 1960 – cu puțin timp înainte de nașterea prințului Andrew – că urmașii ei vor avea numele de familie „Mountbatten-Windsor”. Numele este o combinație a numelui ei și al prințului Philip.

19 februarie 1960: S-a născut prințul Andrew 

Relația dintre Regina Elisabeta și Prințul Philip. Totul despre mariajul lor de 73 de ani
 Regina Elisabeta și Prințul Philip[Sursa foto: People ]

Regina Elisabeta și Prințul Philip și-au întâmpinat al treilea copil și al doilea fiu, Prințul Andrew, pe 19 februarie 1960.