- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
"De ani de zile se construiesc clădiri parcă din făină și sunt vândute oamenilor!" Ozan Dolunay, unul dintre cei mai apreciați actori de seriale turcești, arata cu degetul adevaratii vinovati ai tragediei din Turcia si Siria
Ozan Dolunay a devenit faimos in urma jocului sau magistral in serialul turcesc "Nemilosul Istanbul" care se difuzeaza in toate colturile lumii din 2015. Chiar in momentul cand actorul se pregatea sa anunte lansarea unui nou sezon, a fost zguduit de dezastrul din urma cutremurului care a facut zeci de mii de victime in Turcia si Siria. Ozan se arata revoltat dupa cutremurele de luni dimineata si postand diferit mesaje aratand cu degetul spre autoritati.
Ozan Dolunay, reactie vehementa dupa cutremurele din Turcia
In afara de cutremurul care a distrus tot in jur, pe mine m-a distrus rautatea omeneasca.
Ce inseamna amnistie pentru constructii neconforme
Deşi cutremurele de luni au fost puternice, experţii spun că imobilele construite corespunzător ar fi trebuit să poată rămâne în picioare.
"Intensitatea maximă a acestui cutremur a fost violentă, dar nu neapărat suficientă pentru a dărâma clădiri bine construite", spune David Alexander, profesor de planificare şi gestionare a situaţiilor de urgenţă la University College London. "În cele mai multe locuri, nivelul de trepidaţii a fost mai mic decât cel maxim (suportabil), aşa că putem concluziona că din miile de clădiri care s-au prăbuşit, aproape toate nu corespund niciunui cod de construcţie antiseismică care în mod rezonabil ar fi trebuit să existe", a explicat profesorul.
Cele mai recente norme impun ca structurile din regiunile predispuse la cutremure să folosească beton de înaltă calitate, armat cu bare de oţel.
Cu toate acestea, aceste legi au fost aplicate în mod deficitar.
"În parte, problema constă, pe de o parte, că există foarte puţine lucrări de modernizare a clădirilor existente, iar pe de altă parte standardele de construcţie pentru construcţiile noi sunt foarte puţin aplicate", spune profesorul Alexander.
De ce s-a ajuns la această situaţie? Pentru că guvernul a oferit periodic "amnistii pentru construcţii"- în fapt, nişte scutiri legale, contra plăţii unei taxe, pentru acele structuri construite fără certificatele de siguranţă necesare.
Aceste amnistii se practică începând cu anii 1960, cea mai recentă datând din 2018.
Criticii au avertizat de mult timp că astfel de practici riscă să ducă la o catastrofă în cazul unui cutremur major, ceea ce s-a şi întâmplat.
Cu doar câteva zile înainte de ultimul dezastru, presa turcă a relatat că un nou proiect de lege aşteaptă aprobarea Parlamentului, pentru a acorda o nouă amnistie pentru lucrări de construcţie recente.
Geologul Celal Sengor a declarat la începutul acestui an că adoptarea unor astfel de amnistii pentru construcţii într-o ţară traversată de falii seismice echivalează cu o "crimă".
După ce un cutremur soldat cu morţi a lovit provincia vestică Izmir în 2020, o investigaţie a BBC Turcia a constatat că 672.000 de clădiri din Izmir beneficiaseră de cea mai recentă amnistie. Acelaşi reportaj cita Ministerul Mediului şi Urbanismului care a declarat în 2018 că peste 50% dintre clădirile din Turcia- echivalentul a aproape 13 milioane de clădiri- au fost construite cu încălcarea reglementărilor.
Contactat de BBC pentru un comentariu cu privire la standardele de construcţie din Turcia, în urma celor mai recente cutremure, Ministerul Mediului şi Urbanismului a precizat: "Nicio clădire construită de administraţia noastră nu s-a prăbuşit. Studiile de evaluare a pagubelor continuă în teren cu rapiditate", potrivit unei anchete BBC si preluata de agentia news.ro.