În urmă cu un an, o veste neașteptată a umbrit showbiz-ul românesc. Rona Harter a murit la vârsta de 50 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer la plămâni și metastaze pe creier. A crezut până în ultima clipă că o să fie bine.
"Rona nu avea regrete în viață. Singura chestie care a dărâmat-o, să zic așa, a fost faptul că cei doi foști soți ai ei nu au iubit-o de fapt, au fost răi cu ea. Nu a înțeles de ce au vrut până la urmă să fie cu ea dacă nu au iubit-o. Sora mea voia să aibă familie, să aibă un soț, să se ocupe de casă, iar ei nu au avut planuri exacte.
Rinda Hartner a vorbit și despre fiica Rita Sumayla, fiica pe care Rona Hartner a lăsat-o în urmă. Potrivit acesteia, adolescenta a rămas în grija fratelui lor, Reon, așa cum și-a dorit Rona. Acesta se ocupă de creșterea și educația fetei care a rămas să locuiască în Franța.
"Fratele meu se ocupă de Sumayla cu tot ceea ce este nevoie, să nu îi lipsească nimic. El îi plătește tot ce are nevoie, și școală, și haine, și dacă vrea să iasă cu prietenii. Fratele meu e pe post de tată pentru Sumayla acum. Chiar dacă nu are acest titlu, el respectă exact ceea ce i-a cerut Rona. Am respectat și eu ceea ce mi-a cerut sora mea, să-i scoatem cartea. De altfel, cartea nu o să aibă foarte multe tipăriri la început, nu vom scoate foarte multe exemplare. O să vedem cât o fi cererea pentru vânzări și toate profiturile o să fie pentru fata Ronei, pentru școală, să-și cumpere ce are nevoie pentru ea și școala ei. O să meargă la o școală privată. O să ne ocupăm noi de fată și de nepoata noastră, noi o să ne ocupăm să-i fie bine și atunci când va ajunge la vârsta majoratului. Sumaylei o să-i revină ce i-a lăsat mama ei.
Rona nu a avut foarte multe averi, avea doar casa ei din Franța și asta pentru că ea ajuta foarte mult tot felul de organizații creștine și copii amărâți de prin țări din a treia lume să meargă la școală. I-a ajutat pe cei din Africa să construiască școală pentru fete. Acolo fetele nu au voie să meargă la școală să învețe. Deci, toți banii pe care i-a avut tot timpul i-a băgat în proiectele ei și în finanțări caritabile. Ea zicea mai mult că e important ceea ce lăsăm celorlalți decât ceea ce avem. Ea a fost o persoană care nu s-a definit prin a avea ceva, mai mult prin ceea ce era ea și cum putea să ajute pe ceilalți. Asta a fost Rona tot timpul. Nu s-a gândit niciodată să-și facă avere multă, ea spunea tot timpul că oricum nu le luăm cu noi în mormânt și mai bine să-și aducă lumea aminte ceea ce facem pe pământ, cât suntem vii. Să-i ajutăm și pe ceilalți care sunt nevoiași într-adevăr, decât să avem noi multe. Oricum în mormânt nu intrăm cu nimic. Asta a fost Rona și de aceea nu putem vorbi de mari averi, pentru că nu le prețuia. Noi am păstrat hainele, am păstrat toate tablourile ei, casa e neschimbată. Cum a decorat-o ea, așa e și acum. Într-o zi probabil când o să fie durerea pierderii ei mai mică. O să facem o casă muzeu în care să vadă lumea rochiile ei de scenă, rochiile care au fost în filme, cu care a fost pe covorul roșu de la Cannes și în alte festivaluri, asta ne dorim. Bineînțeles, că dacă o să se facă un film despre viața ei, scenaristul, regizorul, va putea să-i împrumute toate ținutele acestea pentru film. Unele sunt piese unicat și o reprezintă pe Rona, pe sora mea", a mai spus sora Ronei Hartner.