Deși românii au fost înspăimântați de ciclonul Ashley, despre care se spunea că va face ravagii în țara noastră, se pare că acesta nu a existat de fapt. Românii au avut parte de ploi normale la sfârșitul săptămânii trecute, chiar dacă autoritățile s-au mobilizat pentru a interveni în cazul producerii unor inundații sau a altor incidente neplăcute.
Citește și: Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are o situație prea bună"
România urmează să fie lovită de un ciclon autentic, format în zona clasică a ciclonilor mediteraneeni, mai exact în Golful Genovei. Acesta a fost numit Finny de germani și Cassandra de italieni. „De această dată, cauza precipitațiilor va fi, în mod veritabil, un ciclon autentic, format în leagănul clasic al ciclonilor mediteraneeni reprezentat de Golful Genovei. Îl vom recunoaște pe hărțile sinoptice prin valorile joase de presiune din centrul său, care vor coborî cel mai probabil sub 1000 hPa până la pătrunderea în Peninsula Balcanică în zona dalmată, dar și prin sistemul frontal clasic, cu
Lucian Sfîcă a analizat situația meteorologică din ultima perioadă și spune că de data aceasta, un ciclon autentic vine peste țara noastră.
Românii au fost dați peste cap săptămâna trecută de ciclonul Ashley, despre care se spunea că va aduce schimbări drastice ale vremii. Autoritățile s-au mobilizat și au sfătuit populația să nu iasă din case, însă furtuna nu a avut amploarea anunțată. În mai multe regiuni ale țării a plouat normal, iar în ultimele zile, vremea s-a încălzit. Acum, specialiștii ANM explică ce s-a întâmplat, de fapt, cu ciclonul Ashley.
„Ashley nu a existat, nu există! Este vorba de un nume pe care ar putea să-l ia un ciclon dinspre Oceanul Atlantic dacă va îndeplini niște condiții. Adică intensificări ale vântului de peste 100km/h precipitații abundente. Nu este cazul! Acesta încă nu s-a născut, dar la un moment dat, când se va naște, este primul pe listă.
Iar ceea ce se întâmplă la noi în țară, cu mâna pe suflet, ca să zic așa, o spun, nu are nicio legătură cu un astfel de ciclon. Dar, la noi în țară – și nu numai – plouă atunci când există un ciclon și nu plouă atunci când este un anticiclon. Deci mai tot timpul pe continentul european sunt cicloni și anticiclon. Când sunt mai slabi, plouă mai puțin. Când sunt mai intenși plouă mai mult.”, a explicat specialistul ANM, Meda Andrei.