- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
La o săptămână de la echinocțiul de primăvară, când începe oficial primăvara astronomică, se face trecerea la ora de vară, pe care mulți abia o așteaptă, deoarece vor avea parte de zile tot mai lungi și nopți mai scurte. Anul acesta ora se schimbă în ultima zi de duminică a lunii martie, moment în care românii își vor da ceasurile cu o oră înainte. Iată cum este afectat organismul de această schimbare.
Citește și: Pe ce dată pică Floriile în 2024?
Când se schimbă ora în martie 2024?
România trece la ora de vară în noaptea de 30 spre 31 martie 2024, când ceasurile se dau cu o oră înainte, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00. Data de 31 martie va fi considerată, așadar, cea mai scurtă zi din an, deoarece odată cu trecerea la ora de vară, aceasta va avea doar 23 de ore. Prin această schimbare, oamenii vor beneficia de mai multe ore cu lumină naturală, în care își pot rezolva treburile zilnice.
Schimbarea orei le oferă oamenilor oportunitatea de a desfășura mai multe activități, însă poate aduce și anumite probleme în ceea ce privește sănătatea. În anul 2018, Parlamentul European a propus renunțarea la schimbarea orei în Europa, statele având posibilitatea de a alege dacă vor să aplice permanent ora de iarnă sau ora de vară. Această propunere a venit în urma unui studiu care arăta că schimbarea orei generează un disconfort la nivelul populației, dar și perturbări ale transportului feroviar și aerian.
Cu toate acestea, măsura nu s-a adoptat, astfel că țara noastră schimbă ora de două ori pe an în continuare, primăvara și toamna.Ora de vară se păstrează până în luna octombrie, când țara noastră va reveni la ora de iarnă, mai exact pe data de 27 octombrie, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.
Citește și: Pe ce dată se sărbătorește Paștele în 2024
Cum ne ajutăm organismul să se adapteze la schimbarea orei?
Odată cu schimbarea orei, ceasul intern al corpului este dat complet peste cap. Lipsa somnului sau schimbarea rutinei în ceea ce privește somnul vine la pachet cu oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate sau tulburări de concentrare. Mai mult chiar, această modificare își pune amprenta și asupra inimii, a apetitului și a randamentului la locul de muncă. În ziua în care ceasurile se dau înainte sau înapoi crește riscul atacului de cord și accidentului vascular cerebral, precum și numărul accidentelor în trafic.
Specialiștii arată că este nevoie de câteva zile sau săptămâni pentru ca organismul nostru să se adapteze la schimbarea orei și pentru ca țesuturile și organele noastre să funcționeze din nou în mod corespunzător. Persoanele matinale au tendința să se adapteze mai greu în timp ce persoanele care adorm târziu se pot adapta mai ușor. Pentru ca organismul să își revină cât mai repede sau pentru ca impactul schimbării orei să nu fie atât de puternic, există o serie metode prin care îl putem ajuta.
În primul rând, este important să păstrăm un ritm regulat de som, atât înainte, cât și după schimbarea orei. Așadar, este bine să ne trezim la aceeași oră dimineața. De asemenea, ne putem pregăti pentru trecerea la ora vară sau iarnă, încercând să ne stabilim ora de culcare cu 10-15 minute mai devreme sau mai târziu în fiecare zi până la momentul tranziției. Cei care vor ca organismul lor să se adpteze mai ușor este bine să stea în lumina soarelui dimineața, deoarece aceasta îi ajută își sincronizeze ceasul corporal. În plus, oamenii ar trebui să aibă grijă la alimentație, dar și să evite luminile puternice înainte de culcare.