- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4

Sâmbăta Mare marchează ultima zi din Săptămâna Patimilor, în care românii se pot ocupa de ultimele pregătiri pentru Paște. Cu toate acestea, cea mai importantă este pregătirea sufletească pentru întâmpinarea minunii Învierii Domnului. Creștinii au grijă să respecte și anumite tradiții în ziua de dinaintea Paștelui pentru a avea parte de sănătate și belșug până la finalul anului. Iată ce e bine să facă aceștia, dar și ce le este interzis cu desăvârșire.
Ce semnificație are Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor?
Sâmbăta Mare reprezintă ultima zi de post și pregătire spirituală pentru Învierea Domnului. Această zi sfântă amintește de punerea în mormânt a Mântuitorului și de coborârea acestuia în iad. Potrivit creștinortodox.ro, în perioada dintre viață și moarte, după ce Iisus Hristos a fost pus în mormânt, acesta s-a pogorât în Iad cu sufletul și le-a propovăduit Evanghelia celor adormiți, aflați sub stăpânirea celui rău.

Citește și: Săptămâna Patimilor 2025. La ce oră începe Denia Mare din Vinerea MARE de pe 18 aprilie
Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Mare
În Sâmbăta Mare, românii respectă an de an anumite tradiții. Gospodinele pregătesc majoritatea mâncărurilor pentru Paște și se ocupă de ultimele detalii în ceea ce privește curățenia pentru marea sărbătoare. De asemenea, ele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele, cât și membrii familiei la biserică, acestea simbolizând curățirea trupului, pe lângă cea a sufletului. În această zi sfântă se sacrifică și mielul, din carnea căruia se fac preparate specifice, printre care drobul, friptura, stufatul și borșul de miel.
În unele zone, gospodinele pregătesc un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică pentru a fi sfințit de preoți. Acestea pun în el o lumânare și preparatele tradiționale, printre care ouă roșii, cozonac, pască și preparate din carne pe care le acoperă cu un ștergar. În jurul orei 23:00, credincioșii pornesc spre biserică pentru a participa la Slujba de Înviere, dar și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită, și Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt.

Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Sâmbăta Mare?
În Sâmbăta Mare, românii nu au voie să spele rufe, să coasă, să muncească la câmp sau să se ocupe de alte treburi dificile în gospodărie. În această zi sfântă, ei trebuie să fie mai buni cu cei din jur și să facă fapte de milostenie. În plus, ei sunt încurajați să evite certurile și vorbele rele. În ultima zi din Postul Paștelui nu se consumă mâncăruri cu oțet sau urzici. Unii creștini aleg să consume doar pâine uscată pe parcursul zilei. De asemenea, în ziua de dinainte de Învierea Domnului nu se petrece, nu se consumă alcool, nu se doarme și nu se lenevește.