În calendarul ortodox al lunii martie este trecută cu cruce roșie o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru credincioși, mai exact Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia. Ea reprezintă una dintre cele mai iubite sărbători ale primăverii, deoarece cu această ocazie se pregătesc mucenicii muntenești și moldovenești. De asemenea, creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și prosperitate. Iată care sunt acestea.
Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 martie. Aceștia au trăit în vremea împăratului Licinius, cunoscut drept un prigonitor al creștinilor. Ei erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, potrivit crestinortodox.ro.
În cele din urmă, guvernatorul Armeniei i-a condamnat la moarte prin înghețare. Într-o noapte rece, Sfinții au fost băgați fără haine pe ei în lacul Sevastiei, împrejurul căruia au fost poziționați ostași.
Una dintre cele mai iubite tradiții asociatei zilei în care sunt prăznuiți Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia este pregătirea mucenicilor muntenești și moldovenești. Ambele feluri de mucenici au forma cifrei 8, aceasta simbolizând infinitul și echilibrul. Mucenicii muntenești sunt pregătiți dintr-un aluat și se fierb în apă, amintind de apa lacului în care au fost scufundați Cei 40 de Sfinți. Ulterior, ei sunt serviți cu nucă, miere și scorțișoară. Mucenicii moldovenești, numiți și sfințișori, sunt pregătiți sub forma unor colaci care se însiropează și se servesc, de asemenea, cu nucă. Mucenicii se împart vecinilor, rudelor sau oamenilor nevoiași.
În mod tradițional, data de 9 martie este considerată Ziua Bărbatului. Cu această ocazie, se spune că este bine ca bărbații să bea 40 de pahare de vin. Acest obicei este păstrat din cele mai vechi timpuri, în amintirea Sfinților care au murit pentru credință. În unele zone se crede că vinul se va transforma în sângele lor și le va da bărbaților care îl consumă mai multă putere de muncă și spor la bani, mai ales dacă vor consuma pentru fiecare pahar și o linguriță de semințe. Românii trebuie să știe, totuși, că nu este necesar să bea atât de mult vin, fiind potrivite și cantitățile mai mici.
Pe data de 9 martie se pot face și pomeni pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Pe lângă mucenici se pot împărți și fasole, nuci, mere sau alune. În această zi sfântă se spune că se scot stupii afară, se curăță și se recoltează mierea, ce urmează să fie folosită la pregătirea mucenicilor sau pentru diferite leacuri. În unele zone se aprind focuri în gospodării, peste care trec copiii pentru a avea noroc și a fi feriți de boli tot anul.
La sate se pornește în mod simbolic plugul pentru ca recoltele oamenilor să fie bogate. O veche superstiție spune că tot ce se seamănă pe data de 9 martie o să rodească de 40 de ori mai mult. De Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia se încheie perioada Babelor de Martie, care prevesteau cum va fi anul pentru doamne și domnișoare.
„Veniți, popoare, să-i cinstim cu evlavie pe Sfinții lui Dumnezeu, pe cei patruzeci de Mucenici din Sevasta, care pentru lupta lor au dobândit cununi luminoase și nestricăcioase. O, voi, care vă bucurați de cinstirea întregii Biserici, care ați dobândit de la Dumnezeu darul facerii de minuni prin moaștele voastre, fiți ocrotitorii noștri, ai celor ce vă cinstim pomenirea. Rugați-vă pentru noi, fericiților Mucenici, ca să dobândim tărie în lupta cu patimile, răbdare în îndurarea necazurilor, credință nestrămutată în făgăduințele Domnului, smerenie adevărată și mântuirea sufletelor noastre. Nu ne lăsați pe noi să cădem fără de ridicare în adâncul deșertăciunii acestei lumi, nu ne lăsați să ni se împietrească de tot inimile în nepăsarea timpului în care trăim, nu lăsați să înghețe inimile în viforul acestui veac. Zid de apărare să fiți împrejurul nostru și loc de scăpare din cursele vrăjmașului.
O, preacinstit Sobor, tămăduiește neputințele noastre, ale credincioșilor slăbiți pe cale, ca să nu ne biruiască și să nu ne batjocorească necuratul vrăjmaș, care încearcă în tot chipul să ne abată de la lupta cea mântuitoare. Voi, Sfinților Mucenici, care toate le-ați suferit cu îmbărbătarea Duhului Sfânt, în credință și rugăciune îndelungată, nu încetați să ne întăriți și pe noi, cei ce ne minunăm de tăria sufletelor voastre strigând Domnului: Slavă Ție, Dumnezeul nostru, Preasfântă Treime, Cel ce Te proslăvești în sfinții Tăi, slavă Ție!”