Iarna au loc tradiţii şi obiceiuri străvechi, care continuă încă şi în zilele noastre. Multe dintre acestea mai au loc doar în diverse zone ale ţării, însă frumuseţea acestor obiceiuri a rămas neschimbată.
Colindatul este poate cel mai răspândit obicei, în timpul sărbătorilor de iarnă.
Printre cele mai cunoscute colinde româneşti sunt "Capra", "Steaua", "Pluguşorul" şi "Sorcova". Cu "capra" se merge de la Crăciun şi până la Anul Nou. Însă acest denumirea acestui obicei diferă de la o regiune la alta: "cerb" în Hunedoara, "capră" sau "ţurcă" în Moldova şi Ardeal, "boriţa" (de la bour) în Transilvania de sud. În Muntenia şi Oltenia, capra e denumită "brezaia".
Mersul cu "Steaua" şi-a mai pierdut din importanţă în ultimii ani, dar încă este o tradiţie respectată în anumite zone.
În Banat are loc un obicei foarte interesant în ajunul Crăciunului. Focul din casă nu trebuie stins deloc, pentru ca anul care vine să fie îmbelşugat.
În Moldova, au loc ritualuri încă respectate în foarte multe gospodării. În ajun, femeile fac curat în toată casa, iar bărbaţii trebuie să aibă grijă să înapoieze toate lucrurile împumutate. Aceste obiceiuri vor proteja gospodăriile şi vor aduce spor în casă.
O altă tradiţie, care are loc peste tot în România, este tăiatul porcului sau Ignatul, care are loc pe 20 decembrie. În jurul acestei sărbători sunt menţionate tot felul de obiceiuri păgâne, care s-au mai păstrat în unele regiuni.