- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Schimbarea la față 2024. Este cu totul interzis să faci asta în această zi sfântă de sărbătoare
Pe data de 6 august e sărbătoare mare în Calendarul Ortodox! Românii prăznuiesc Schimbarea la față a Domnului, care amintește de momentul în care apostolii, aflați pe muntele Tabor, s-au convins că Mântuitorul nu este doar un proroc, ci Fiul lui Dumnezeu. Această sărbătoare are o semnificație aparte pentru credincioși, astfel că ai au grijă an de an să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Iată ce este complet interzis să faci de Schimbarea la față.
Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față a Domnului
Schimbarea la față este o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru credincioși, ce datează de la începutul secolului al IV-lea, când Sfânta Împărăteasă Elena a construit o biserică pe muntele Tabor. Numele sărbătorii amintește de momentul în care apostolii, moleșiți de somn, tresar de odată când văd cum se schimbă chipul Mântuitorului.
Pe data de 6 august, credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Se spune că din această zi sfântă nu se mai merge la scăldat, frunzele încep să își schimbe culoare, iarba nu mai crește, apele se retrag și se pregătește venirea toamnei.
Românii obișnuiesc să dea de pomană fructe de sezon și preparate din pește pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. Având în vedere că sărbătoarea pică în perioada postului Adormirii Maicii Domnului, cei care țin post au dezlegare la pește, ulei și vin. Potrivit tradiției, dacă ziua în care se sărbătorește Schimbarea la față este însorită și plăcută, atunci și toamna va fi bogată. Cei care se roagă de Schimbarea la față să scape de o patimă, se spune că vor fi vindecați.Ce nu e bine să faci de Schimbarea la față?
Potrivit tradiției, cei care nu țin cont de Schimbarea la față a Domnului vor avea parte de ghinion și necazuri tot anul. Credincioșii nu au voie să spele haine în această zi sfântă, deoarece se crede că vor avea parte de păduchi și ploșnițe.
În această zi sfântă nu este bine să te cerți cu apropiații. Cei care știu că sunt într-un conflict cu cineva este bine să se împace, în caz contrar, riscă să fie nefericiți și trași la răspundere tot anul. O superstiție veche spune că cei care nu își văd umbra capului la finalul zilei, nu mai au mult de trăit.
Rugăciunea care se citește de schimbarea la față
„Doamne Iisuse Hristoase mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi.
La ceas de mare sărbătoare te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu.
Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar.
Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”