Close sidebar
Stiri

Se modifică modul de calcul al RCA: Prețul va fi redus pentru o categorie de autovehicule

ASF va revizui modalitatea de stabilire a tarifului RCA [Sursa foto: freepik]

În urma discuțiilor purtate cu transportatorii, ASF va revizui modalitatea de stabilire a tarifului RCA. Iată ce alte măsuri au fost luate după proteste.


In articol:

În ultimele zile, Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF) a avut mai multe runde de discuții și consultări cu reprezentanții trasportatorilor din România, precum și cu cei ai companiilor de asigurări. Autoritatea a analizat cererile protestatarilor și a anunțat primele măsuri la care s-a ajuns pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă industria de transport referitoare la polițele RCA.

Mai exact, ASF a anunțat că modul de calcul al RCA va fi modificat pentru o categorie de autovehicule. Iată măsurile l-a care s-a ajuns după mai bine de o săptămână de protest.

Citește și: Ce cantitate de alcool se va putea consuma la volan în Uniunea Europeană?

ASF va revizui modalitatea de stabilire a tarifului RCA pentru o categorie de autovehicule

Transportatorii și conducerea ASF au convenit în urma discuțiilor purtate pe parcursul ultimelor zile ca valoarea polițelor RCA la autovehiculele de peste 16 tone să se facă la tariful de referință.

„Va fi un preț sustenabil, inclusiv pentru micii transportatori, cu 2-3 camioane care nu au posibilitățile firmelor cu flote mari”, a declarat premierul Marcel Ciolacu. După noile calcule, transportatorii ar putea plăti sume care se vor situa în jurul a 9000 de lei.

Ce măsuri s-au luat pentru transportatori și fermieri?
Prețul polițelor RCA va fi redus pentru o categorie de autovehicule [Sursa foto: freepik]

„În urma discuţiilor purtate aseară, la care au participat din partea ASF domnul preşedinte Alexandru Petrescu şi domnul vicepreşedinte Sorin Mititelu, iar din partea transportatorilor COTAR, APTE, APULUM, UNTRR, FORT, s-a convenit ca valoarea poliţelor RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone să se facă la tariful de referinţă, conform Legii 132 bonus- malus, aşa încât cel care va avea categoria B2- B8 va putea plăti o poliţă RCA mult sub tariful de referinţă", a declarat joi, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), Vasile Ştefănescu.

Citește și: Un nou indicator rutier în Europa: Cine poate folosi benzile marcate cu un diamant?

Primele măsuri care s-au luat pentru transportatori și fermieri

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat joi, 18 ianuarie 2024, primele măsuri menite să diminueze efortul financiar al posesorilor de polițe RCA:

  • Posibilitatea suspendării efectelor contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat, cu prelungirea valabilității acestuia cu perioada în care a fost suspendat;
  • Efectuarea plății primei RCA în rate indiferent de nivelul acesteia, atât la persoanele fizice, cât și la persoanele juridice, opțiunea plății în rate aparținând potențialului asigurat;
  • Revizuirea modalității de stabilire a tarifului de primă RCA pentru contractele încheiate pe perioade mai mici de 12 luni, astfel încât să nu mai existe diferențe atât de mari între polițele anuale și cele subanuale.

În plus, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) va trebui să analizeze și să găsească soluții ce privesc statutul asiguratului cu risc ridicat. Așadar, se urmărește identificarea unor propuneri destinate transportatorilor de mărfuri pentru ca aceștia să aibă acces la un tarif de primă echilibrat în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto, astfel încât valorile tarifelor recomandate să fie într-un interval mai apropiat de tariful de referință.

„Discuțiile vor continua pe parcursul zilelor imediat următoare în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să poată fi aplicat imediat pentru soluționarea problemelor ridicate de reprezentanții transportatorilor”, a mai transmis ASF, potrivit adevărul.ro.