Close sidebar
Stiri

Se schimbă vârsta de pensionare la români! De la ce dată se modifică legea pensiilor

Ce prevede noua lege a pensiilor? [Sursa foto: PixaBay]

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări majore pentru români! Iată cum se calculează pensia, dar și care sunt actele necesare pentru dosarul de pensionare.


In articol:

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări importante pentru români! Potrivit acesteia, vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani în țara noastră, în funcție de evoluția speranței de viață. De asemenea, și stagiul de cotizare va suferi modificări în următoarele luni. Iată când intră în vigoare noua lege.

Citește și: Soția lui Sorin Anghel povestește clipele de groază prin care a trecut în noaptea în care soțul ei a fost ucis de frații Fabian: ”Toţi trei aveau cuţite. Au vrut să-l omoare şi acum sunt liberi”

Ce prevede noua lege a pensiilor?

Modificările din noua lege a pensiilor intră în vigoare de la 1 septembrie 2024. Începând de la această dată, vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani.

De la ce dată se modifică legea pensiilor?
Iată când intră în vigoare noua lege a pensiilor[Sursa foto: PixaBay]

(6) În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate.

(7)În situaţia în care creşterea stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare este mai mică de o lună, prevederile alin. (6)nu se aplică”, se arată în noua lege.

Vârsta de pensionare pentru femei este în prezent de 62 de ani și două luni, însă potrivit noii legi, aceasta trebuie să crească la 65 de ani până în 2035, când va fi egală cu cea a bărbaților. Minimul stagiului de cotizare contributiv este de 15 ani, iar stagiul complet este de 35 de ani, însă poate fi modificat în funcție de speranța de viață. În plus, vârsta de pensionare la femei se reduce cu șase luni pentru fiecare copil născut și crescut până la vârsta de 16 ani. De asemenea, concediul pentru creșterea copilului este considerat perioadă contributivă.

Pensia anticipată poate fi obținută cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, doar dacă persoana respectivă are peste 35 de ani vechime. 

Citește și: "Într-un final ne-am dat seama că noi doar ne-am îndepărtat". Nicoleta Nucă şi Alex Ursache s-au despărţit

Cum se calculează pensia?

Pensia pentru români se calculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR). VPR va fi de 81 de lei odată ce va intra în vigoare noua lege a pensiilor. Această valoare a fost determinată prin împărțirea valorii punctului de pensie din anul 2024 la 25, care reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, prevăzută de legislația anterioară.

Cum se calculează pensia?
Vârsta de pensionare în România se modifică la 3 ani[Sursa foto: PixaBay]

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), actele necesare pentru înscrierea la pensie pentru limita de vârstă sunt următoarele: