• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Secretele Conclavului! Cine va fi ales să conducă Biserica după Papa Francisc

Cum va fi ales noul lider al celor 1,4 miliarde de catolici
Cum va fi ales noul lider al celor 1,4 miliarde de catolici [Sursa foto: Hepta și Profimedia]
După funeraliile Papei Francisc, urmează conclavul. Cine va fi următorul pontif?

După funeraliile solemne ale Papei Francisc, atenția lumii catolice și nu numai se îndreaptă spre conclavul care va alege noul suveran pontif. Deși nimeni nu știe cu certitudine cine va fi ales să-i succeadă Papei Francisc, cei care urmăresc cu atenție dinamica Vaticanului știu că există, adesea, indicii subtile care se conturează chiar de la funeralii.

Secretele Conclavului

Procesul de alegere a unui nou papă este complex și se desfășoară sub strictă confidențialitate.

Majoritatea celor 252 de cardinali din întreaga lume se vor reuni la Roma pentru acest moment crucial. Dintre aceștia, doar cei 135 de cardinali cu vârsta sub 80 de ani vor avea drept de vot și vor participa la conclavul ce urmează să înceapă, cel mai devreme, pe 6 mai, conform normelor Bisericii Catolice. Odată intrați în conclav, cardinalii vor fi complet izolați de lumea exterioară până la alegerea noului pontif. Până atunci, însă, pot participa la evenimente publice și pot vorbi despre calitățile pe care le caută la viitorul lider al celor 1,4 miliarde de catolici.
„Citirea semnelor pre-conclav pentru a identifica candidaţii papali este complicată, deoarece semnele sunt de obicei foarte subtile”, a explicat John Thavis, corespondent la Vatican și veteran al trei papalități. Papa Francisc a murit luni, la vârsta de 88 de ani, și deocamdată nu există un candidat evident la succesiunea sa. În timpul recentei sale lupte cu o dublă pneumonie, în perioada Paștelui, Papa a cerut cardinalilor de peste 80 de ani să prezideze la ceremoniile importante, o decizie interpretată de mulți drept o încercare de a nu favoriza niciun posibil succesor.

 Cine poate deveni noul pontif
Cine poate deveni noul pontif[Sursa foto: Hepta ]

Cine va fi ales să conducă Biserica după Papa Francisc

Înmormântarea Papei, programată pentru sâmbătă, 26 aprilie, va reprezenta primul moment cheie în care pot apărea semnale despre direcția viitoarei alegeri. Se așteaptă ca zeci de mii de persoane să umple Piața Sfântul Petru, printre care lideri mondiali precum președintele american Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce milioane de oameni vor urmări ceremonia la nivel global.

Cardinalii prezenți vor asculta cu atenție predica rostită de cardinalul italian Giovanni Battista Re, liderul ceremonial al Colegiului Cardinalilor. Deși Re, în vârstă de 91 de ani, nu mai poate participa la vot și nu este considerat candidat, tonul și mesajele sale pot oferi indicii despre valorile și prioritățile pe care ar trebui să le întruchipeze viitorul papă. Precedentul este grăitor: la funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea în 2005, predica emoționantă a cardinalului german Joseph Ratzinger a fost percepută drept semnalul decisiv al ascensiunii sale.
Ratzinger a fost ales papă, sub numele de Benedict al XVI-lea, la doar 11 zile după aceea.

Funeraliile Papei Francisc vor marca începutul celor nouă zile de doliu oficial în Biserica Catolică. Duminică, 27 aprilie, în Piața Sfântul Petru va avea loc o altă slujbă, oficiată de cardinalul italian Pietro Parolin, deseori menționat printre favoriții pentru scaunul papal. „Clişeul este că cel care intră în conclav ca papă iese cardinal”, a comentat Christopher Bellitto, istoric specializat în Biserica Catolică la Universitatea Kean din New Jersey. „Doar profeţii ştiu ce se va întâmpla”, a adăugat el. La fel ca în 2013, când cardinalii americani au început să țină conferințe de presă înainte de conclav și au fost ulterior opriți de colegii lor, și acum comunicarea va fi extrem de limitată. Totuși, predicile rostite de cardinalii invitați să oficieze slujbe în diverse biserici din Roma pot oferi, discret, semnale despre tendințele și aspirațiile lor. „Orice semn va veni pe bucăţele – fraze folosite pentru a descrie ceea ce cardinalii caută la următorul papă”, a explicat John Thavis. „Cuvinte precum ‘deschidere’ şi ‘reformă’ s-ar putea potrivi anumitor cardinali, în timp ce ‘abilităţi administrative’ şi ‘teologie solidă’ i-ar putea caracteriza pe alţii”, a adăugat el. De asemenea, alegerea numelui pontifical va trimite un mesaj puternic. Tradițional, noii papi își aleg numele în funcție de o papalitate anterioară pe care o admiră sau doresc să o continue. Printre cele mai frecvente nume papale se regăsesc Ioan, Benedict, Grigore sau Clement.

 Papa Francisc va fi înmormântat astăzi
Papa Francisc va fi înmormântat astăzi[Sursa foto: Profimedia]

Citește și: Primele imagini cu Papa Francisc în sicriu! Suveranul Pontif s-a stins din viață la 88 de ani în a doua zi de Paște

Semnele ascunse care indica numele viitorului papă

Cele mai importante indicii despre alegerea noului papă vor apărea în timpul întâlnirilor zilnice ale cardinalilor dinaintea conclavului, cunoscute sub numele de „congregații generale”. În aceste sesiuni, cardinalii pot vorbi deschis și pot împărtăși viziuni despre viitorul Bisericii. Un exemplu notabil este cel al cardinalului Jorge Mario Bergoglio, care, în 2013, în timpul uneia dintre congregații, a descris o Biserică „bolnavă” și „autoreferențială”, care trebuia să se deschidă mai mult spre lume. Mesajul său a rezonat profund și, câteva zile mai târziu, Bergoglio a devenit Papa Francisc. Deliberările finale vor avea loc în conclav, în interiorul Capelei Sixtine. În acel moment, cardinalii votanți vor fi complet izolați, fără acces la presă sau alte surse de informare. Tradițional, la începerea votului, maestrul de ceremonii va proclama, în limba latină, „Extra omnes!” („Toată lumea afară!”), marcând începutul unui proces extrem de discret, dar esențial pentru viitorul Bisericii Catolice.

Citește și: A fost stabilită data oficială a înmormântării Papei Francisc! Unde îi pot aduce catolicii un ultim omagiu?